Afvallen met een prikpen; de risico’s van Ozempic
Met een prik minder dik? Het kon ook niet lang uitblijven in een samenleving berust op snelheid en comfort. Diabetes medicatie zoals Ozempic, Saxenda en Victoza worden als een vluggertje ingezet om een paar kilo’s kwijt te raken. Schoonheidsidealen lijken onze drang naar een goede gezondheid te overschaduwen, want het gebruik is niet zonder risico’s. Wat doen deze middelen precies? En welke risico´s nemen ze met zich mee?
Wie zoekt op social media komt veelbelovende kanalen tegen van individuele ‘reizen’ met middelen zoals Ozempic, Saxenda, Mysimba en Victoza. Als wondermiddel worden ze neergezet en lijkt er geen enkele gêne te zijn in het gebruik ervan. Echter, met zo’n schamele 15% gewichtsverlies en de vele risico’s zetten wij er toch een paar dikke vraagtekens bij.
Wat is Ozempic?
Ozempic, Saxenda, Mysimba en Victoza zijn injecteerbare medicijnen die mensen met obesitas helpen om af te vallen. Met als doel de kans op andere gezondheidsrisico’s te verkleinen.
Ozempic is het veruit het populairst door zijn langere werkingsduur, echter is dit middel ook het medicijn voor mensen met diabetes type 2. Hoewel de middelen verschillen in werkzame stoffen en werkingsduur, behoren ze allemaal tot de incretine-achtige stoffen. Incretines zijn hormonen die in onze darmen voorkomen, en de alvleesklier stimuleren tot afgifte van insuline. Ook remt het de aanmaak van glucagon. Glucagon is het hormoon wat onze bloedsuikerspiegel verhoogt op het moment dat deze te laag is. Tevens zorgt het er ook voor dat we eerder en langer een vol gevoel ervaren bij het eten. Hierdoor zorgt het gebruik van Ozempic, of één van de andere middelen, dat we minder trek hebben, minder eten en dus sneller afvallen.
Het middel wordt één keer per week ingespoten en zou tot snelle resultaten leiden. Dit maakt het spuitje populair. Zo populair, dat er tot op de dag van vandaag nog tekorten zijn. Inmiddels is het in Nederland alleen nog op doktersrecept te krijgen, en kunnen alleen mensen met een ernstige vorm van obesitas het middel onder begeleiding van een arts gebruiken.
Nadelen en risico’s
Quickfixes zijn meestal te mooi om waar te zijn, en die vlieger gaat ook op voor middelen zoals Ozempic. De nadelen wegen, wat ons betreft, niet op tegen de voordelen.
Vluchtige resultaten
Ozempic doet wat het belooft, je valt namelijk ook echt af. Zo zouden mensen een gewichtsafname van 15% bereiken door Ozempic te gebruiken. Kanttekening is wel dat wanneer je stopt met het middel je binnen no-time weer terug op je oude gewicht bent. Je bloedsuikerspiegel wordt niet langer in balans gehouden en je oude vertrouwde eetlust komt weer terug. Het gevolg is dan ook dat veel mensen na het gebruik van Ozempic gewoon weer bijkomen, en vaak is dit zelfs meer dan vóór het gebruik van Ozempic.
Bijwerkingen
Het gebruik van Ozempic verloopt niet zonder de nodige bijwerkingen. Zeker bij gebruik op de lange termijn, wat meestal het geval is, kunnen er verschillende ongemakkelijke bijwerkingen optreden. Buikpijn, diarree, misselijkheid en braken zijn er nog maar een paar die nog redelijk zijn te overzien. Maar het kan nog veel grimmiger worden. Zo zou het middel zelfs kunnen leiden tot galstenen en ontstekingen aan de alvleesklier. Voor mensen met een gezond verstand niet bepaald een goede deal voor een paar kilo’s minder.
Tekorten
Zou je het middel, ondanks de vele kanttekeningen, toch willen gebruiken? Dan heb je te dealen met grote tekorten. Zelfs ten tijde van dit schrijven is er nog steeds een tekort aan Ozempic.
Afvallen is niet makkelijk, het is een heel proces om je gedrag en mindset te veranderen. Snelle en blijvende oplossingen bestaan wat ons betreft niet. Hoewel het gebruik van Ozempic voor mensen die het écht nodig hebben kan helpen, raden wij het zeker niet aan als je gezond bent en een paar kilootjes kwijt wilt. Afvallen met een prik? Dan ben je wat ons betreft een luierik.