Aankomen door stress

Kun je aankomen door stress?

Soms hoor ik klanten zeggen “ik heb al van alles geprobeerd om af te vallen, maar het lukt me maar niet. Hoe kan dat? Want ik eet gezond, ik beweeg voldoende en toch raak ik maar geen gewicht kwijt?” Het is natuurlijk zeer frustrerend als je zo je best doet om af te vallen, en het lukt maar niet. Als je gezond, voldoende, zo onbewerkt mogelijk en gevarieerd eet en daarnaast voldoende water drinkt en beweegt, dan kan het goed zijn om eens te kijken naar de balans van jouw in- en ontspanning. Want, ervaar je veel stress? Weet dan dat een stressvol leven een grote boosdoener kan zijn voor o.a. je hormoonbalans, stofwisseling en vetverbranding. Dus, kun je aankomen door stress? Het korte antwoord daarop is ‘ja’!

Aankomen door stress, vanwege je Hormonen

Acute stress, bijvoorbeeld op het moment dat je net je hand wegtrekt van een hete pan, zorgt ervoor dat jouw lichaam stresshormonen aanmaakt. Dat zijn met name de hormonen adrenaline en cortisol. Deze hormonen zullen ervoor zorgen dat je hartslag en bloeddruk zal stijgen. Op dat moment wordt er meer bloed naar je hersenen gepompt: je wordt alert. Ook gaat er meer suikers vanuit je lever en je spieren naar het bloed. Zo bereidt het lichaam zich voor om te vluchten of te vechten met datgene dat stress veroorzaakt. Dit proces stopt weer zodra de stress ophoudt. Maar wat als die stress aan blijft houden? Je lichaam kan zich dan niet herstellen.

Veel mensen hebben last van langdurige en chronische stress. In zo’n situatie maakt je lichaam continu een teveel van cortisol aan. Dit hormoon heeft een direct effect op je lichaamsgewicht en op je vetverdeling. Je wordt zwaarder, en vaak wordt er extra vet opgeslagen rondom je buik. Hoe zit dat? 

Cortisol verhoogt de eetlust, je krijgt met name zin in zoete en vette producten zoals chips en chocolade. En uit onderzoek blijkt dat dit voedsel juist ervoor zorgt dat je weer meer cortisol aanmaakt! Zo kom je dus in een (negatieve) spiraal terecht, waardoor je steeds meer kunt aankomen in gewicht.

Stress heeft invloed op je leefstijl

Door stress maak je dus meer cortisol aan, waardoor je trek krijgt in ongezond voedsel. Maar daarnaast kost stress je lichaam veel energie, waardoor je moe wordt. En waarschijnlijk heb je dat zelf ook vaak genoeg ervaren, als je moe bent, heb je minder zin om boodschappen te gaan doen en om een gezond maaltijd te gaan bereiden. Hoogstwaarschijnlijk heb je ook minder zin om te gaan sporten, wandelen of welke manier van bewegen dan ook. Dus uiteindelijk wordt door stress je leefwijze een stuk minder gezond, wat weer invloed heeft op je gewicht. 

voedingsschema e-book

GRATIS E-Book

Heb jij ons E-Book al gedonwload? Hierin vind je lekkere, makkelijke en verantwoorde recepten! Download ‘m gratis via onderstaande link. Veel bak- en kookplezier gewenst!  

Alcohol

Heb je een drukke, stressvolle dag gehad? Het kan maar zo dat je dan sneller een wijntje pakt, om ‘je even te kunnen ontspannen’. Maar let op! Want alcohol zorgt juist voor een verhoging van het cortisolgehalte in je lichaam! Verder;

  • Remt alcohol je vetverbranding.
  • Alcohol verhoogt je eetlust.
  • En alcohol verlegt je grenzen, waardoor je moeilijker gezonde keuzes kunt maken.

Aankomen door stress. Hoe zit het met je slaap?

Als je veel stress ervaart, slaap je vaak ook een stuk onrustiger en minder lang. Je ligt te piekeren, je hoofd zit vol met alles wat je nog allemaal moet doen of met zaken die je moeilijk kunt loslaten. Tja, en waar zorgt slaaptekort voor? Daar komt íe weer; voor meer aanmaak van cortisol! En ook het hormoon ghreline zal stijgen bij slaaptekort, een hormoon dat de honger opwekt. Daarnaast wordt je lichaam ongevoeliger voor insuline, wat een risico kan zijn voor het ontwikkelen van diabetes. 

Niet iedereen komt trouwens aan door stress. Ieder lichaam reageert er weer anders op. Zo zijn er ook mensen die juist afvallen wanneer zij stress ervaren. Het kan zo zijn dat ze door stress hyperactief worden of juist niet meer kunnen eten. En daarnaast gaat iedereen ook weer anders om met stress en reageert ieder lichaam weer anders op de cortisolschommelingen.

Zorg goed voor jezelf

Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je voor een ander zorgen. Wil je niet meer aankomen door stress? Dan is het extra belangrijk voor jouw lichaam én geest om weer in balans te komen. Het kan fijn werken om een plan van aanpak voor jezelf op te stellen, om overzicht te krijgen. “Hoe kan ik mij meer ontspannen? Wat vind ik leuk om te doen? Waar word ik blij van, waar geniet ik van? Waarvan krijg ik meer energie?” Houdt hierbij rekening met de haalbaarheid.

Misschien is een vorm van yoga iets voor je, of kom je tot rust door meditatie? Muziek kan ook invloed hebben op je stemming, luister wat vaker naar jouw favoriete (rustige) muziek. Of pak je oude hobby weer op. Beweging heeft ook invloed op je mentale en fysieke gezondheid. Welke bewegingsvorm spreekt jou het meest aan? Is dat wandelen, fietsen of zwemmen? Of misschien wil je een oude sport weer oppakken, zoals hockey of tennis? Kies in ieder geval iets wat je leuk vindt om te doen. En je hoeft echt niet meteen 5 kilometer te gaan lopen of zwemmen. Ga eerst een half uurtje. En breidt het uit als je een goede dag hebt. Zeker nu we meer thuiswerken, is het extra belangrijk om gezond te blijven eten en voldoende te bewegen. Meer weten over gezond thuiswerken? Lees hier onze blog.

Als je emoties je niet aanstaan, zet dan je lichaam in beweging. Beweging verandert emoties.”  Marjolein Dubbers

Hulp nodig bij je sportmotivatie?

Wil je graag meer in beweging komen omdat je weer lekkerder in je vel wilt zitten of omdat je je weer fit wilt voelen of wilt afvallen? Het team van LET’S DO IT bestaat uit meer dan 40 vrouwelijke personal trainers en zijn actief door bijna heel NL. LET’S DO IT verzorgt Personal training op gewenste locatie. Dat kan bij jou aan huis zijn, op je werk of juist lekker in de buitenlucht. Door training, coaching en een voedingsadvies werk je aan jouw persoonlijke gezondheidsdoelen. Zij zijn jouw stok achter de deur! Ben je oprecht geïnteresseerd? Maak dan een afspraak voor een GRATIS proeftraining. Ons team staat voor je klaar!

Team LET'S DO IT Personal training

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email