Marjoelein Dubbers over krachttraining, buikvet en afvallen

Marjolein Dubbers over krachttraining, buikvet en afvallen

Zoals jullie in deze blog hebben kunnen lezen, heb ik deze zomer Marjolein Dubbers ontmoet. Marjolein (1958) is food- en lifestyle coach én auteur van vele boeken, waaronder de bestseller ‘Het Energieke vrouwen voedingskompas’. Marjolein schrijft en vertelt over de kracht van juiste voeding.

Marjolein Dubbers heeft online de Energieke Vrouwen Academie opgericht. Deze website is met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar het grootste platform in Nederland voor vrouwen die op zoek zijn naar vitaliteit en gezondheid.

Marjolein Dubbers 010

5 vragen aan Marjolein Dubbers

Wij hebben Marjolein Dubbers vijf vragen gesteld over het belang van krachttraining en goede voeding. De antwoorden delen we met je in deze blog. Wist je trouwens dat Marjolein zelf ook traint met een Personal trainer? In deze blog vertelt Dubbers onder andere over hoe belangrijk krachttraining is voor vrouwen – of je nu in de overgang bent of niet. Ook geeft ze tips om gezond af te vallen en legt ze uit wat je kunt doen aan ‘het buikje’.

Inhoud

Vraag 1. Hoe kom je als vrouw van 'het buikje' af?

Om te beginnen: vrouwen hebben veel meer vet dan mannen! Super slank zijn is een modebeeld van deze tijd. Omarm dus liefdevol je beetje buikvet, zeker als je kinderen hebt gekregen. Hoe jij je voelt moet de focus hebben. Voor de meeste vrouwen valt daar de allergrootste winst te behalen. Hoewel een beetje buikvet dus heel normaal én gezond is, is te veel niet gezond. Kijk kritisch naar je voedingspatroon, dat is het belangrijkste. Over het algemeen eten we te veel koolhydraten, bewerkte voeding en zoetigheid. Daarnaast eten we veel te weinig gezonde vetten en verse groenten. De afgelopen decennia zijn we totaal op het verkeerde been gezet wat voeding betreft. Het gevolg? We zijn als mensheid nog nooit zo ziek geweest als nu het geval is. 

Je sport je een ongeluk, maar het heeft te weinig impact én je bent ook nog eens doodmoe en hongerig. De oorzaak? Afvallen begint in de keuken! Mijn adviezen over dit onderwerp kun je vinden in mijn boek ‘Het Energieke Vrouwen Voedingskompas’. Door dit te lezen heb je een mooi begin gemaakt, mijn boek ‘Eet meer energie’ is hier het vervolg op. Wist je dat je tussen 7 september en 5 oktober het boek het Voedingskompas GRATIS krijgt als je bij LET’S DO IT een pakket afneemt?

Verder zou ik vrouwen echt adviseren om, naast dagelijks minimaal een uur rustig bewegen, ook aan krachttraining te gaan doen. Het heeft mijn lichaam de laatste vijf jaar compleet veranderd.  Ik heb nu, op een 61ste, eindelijk het figuur wat ik mijn leven lang al had willen hebben. Zonder super slank te zijn overigens. Met sterke spieren bepaal je echt hoe je lichaam eruit ziet.

Vraag 2. Wat is volgens jou dé gezonde manier om af te vallen?

Wanneer je ‘dé’ manier zoekt zul je van een koude kermis thuiskomen. Dat bestaat namelijk niet. We hebben afvallen wel heel simpel gemaakt. Eet minder, beweeg meer. Dan val je vanzelf af, toch? Nee. Als ik dit verhaal per direct de wereld uit zou kunnen helpen dan zou ik het vandaag nog doen. Zoveel pijn, frustratie, gebrek aan zelfvertrouwen, verdriet en depressies zouden dan bespaard kunnen blijven. Dik zijn is niet je eigen schuld, het ligt zo veel complexer. Vooral voor vrouwen is het niet zo simpel om af te vallen. Calorieën tellen heeft bijvoorbeeld helemaal geen zin. Er zijn heel veel redenen waarom vrouwen niet afvallen, ook wanneer ze minder eten én meer bewegen. Bijvoorbeeld:

  • Je kunt problemen hebben met je schildklier.
  • Bacteriën in je darmen kunnen jou hongerig maken en voor overgewicht zorgen.
  • Stress is een beruchte dikmaker.
  • Jouw lichaam maakt te veel insuline aan.
  • Je stofwisseling ligt aan gort als gevolg van crashdiëten, waardoor iedere grammetje voedsel direct op wordt geslagen als vet.
  • Het kan zijn dat je lichaam belangrijke vitamines mist om vet te kunnen verbranden.
  • Sommige medicijnen kunnen het onmogelijk maken om af te vallen.
  • Of je lichaam worstelt met stille, laaggradige ontstekingen. Vooral echt overgewicht of obesitas is een vicieuze cirkel; de vetcellen zorgen voor ontstekingsbevorderende stofjes in het lichaam en deze stofjes maken het heel erg moeilijk om af te vallen.
Marjolein Dubbers 09

Kortom: wat je vooral nodig hebt is veel liefde en geduld met jezelf en je lichaam en op weg gaan om een gezondere voedings- en leefstijl te ontwikkelen. Afvallen zou niet de focus moeten hebben, maar vooral jezelf gezonder en vitaler willen voelen. Belangrijk is ook om je te verdiepen wat een vrouwenlichaam echt nodig heeft. Daarom heb ik mijn boeken geschreven en coach ik vier keer per jaar een groep vrouwen door middel van mijn online programma ‘Het Voedingskompas’. Word verliefd op jezelf door je goed te voelen, zeg ik altijd. Dat is de enige manier!

Vraag 3. Is krachttraining belangrijk voor vrouwen (in de overgang)?

Ja! Krachttraining kan voor alle vrouwen een toegevoegde waarde hebben. Maar wist je dat vooral vrouwen in de overgang baat kunnen hebben bij krachttraining? Deze groep vrouwen zal echt het verschil merken, om deze redenen:

Vrouwen in de overgang verliezen spiermassa

De meeste vrouwen komen rond of na hun veertigste levensjaar in de overgang. Al vanaf je dertigste verlies je als vrouw spiermassa. En dat gaat niet om een beetje spiermassa, maar om gemiddeld 7,5 kilo spiermassa tussen je dertigste en zestigste levensjaar. Voor die verdwenen spieren krijg je vet terug, bij de meeste vrouwen maar liefst 15 kilo. Dat terwijl de meeste vrouwen vaak al bezig waren om vet kwijt te raken. Voor dames boven de zestig gaat het spierverlies zelfs nóg harder. 

Spiercellen worden niet één op één omgezet in vetcellen. Een spiercel is een spiercel en een vetcel is een vetcel. Maar doordat spieren continu veel energie verbranden, ook wanneer je op de bank zit of slaapt, zorgen minder spiercellen wel voor meer vetcellen. Wist je dat spiercellen drie keer zoveel energie verbranden als vetcellen? Heb je minder spiercellen, dan is de kans op aankomen in gewicht groter. 

De stofwisseling vertraagd boven ons 40ste levensjaar 

Na je veertigste heb je minder voeding nodig omdat je stofwisseling vertraagt. Dit betekent dat de voeding die je binnenkrijgt van goede kwaliteit moet zijn! Voor veel vrouwen is het lastig om aan te voelen hoeveel voedsel ze nodig hebben. Hierdoor blijven ze hun hele leven lang evenveel eten. Dit is een oorzaak van overgewicht. Je kunt je stofwisseling helpen om op peil te brengen door meer spiercellen te ontwikkelen. 

Botontkalking

Door het verlies van spierkracht, gaan ook de botten sneller achteruit. Krachttraining helpt mee om botontkalking tegen te gaan.

Verandering in je hormoonbalans

Tijdens de overgang ga je minder oestrogeen, progesteron en oxytocine aanmaken. Dit noemen we ook wel de ‘zorghormonen’. Hierdoor speelt testosteron een relatief belangrijke rol tijdens én na de overgang. Misschien heb je altijd gedacht dat testosteron alleen door mannen wordt aangemaakt, dit is een grote misvatting. Vrouwen maken ook testosteron aan. Dit vrouwelijke testosteron is net als bij mannen het hormoon dat ‘houdt van een wedstrijdje’, zeg ik altijd. Het is het hormoon dat aanzet tot actie, dat zijn zin wil krijgen, dat zichzelf in de wereld wil neerzetten.  Er zijn maar twee manieren om aan extra testosteron te komen. Door middel van het supplement maca en door te zorgen voor meer spieren! Testosteron wordt namelijk in spiercellen aangemaakt.

“Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die in de overgang krachttraining gingen doen opeens de moed kregen om om een promotie of salarisverhoging te vragen of weer gingen auto rijden terwijl ze dat lange tijd niet durfden. Hoe cool is dat?!”

Vraag 4. Hoe vaak sport jij zelf?

Toen ik 46 was begon ik pas met hardlopen, dat was in 2005. Voor die tijd? Je zult het misschien niet geloven maar ik deed helemaal niks. Nul. Ik had nog nooit een sportschool van binnen gezien. Op mijn 57ste ontdekte ik pas hoe belangrijk krachttraining voor vrouwen is. Toen liep ik voor het eerst een sportschool binnen en ging ik werken met een personal trainer. Ik train nu twee keer per week een uur met een personal trainer. Ook loop ik vrijwel iedere ochtend een rondje hard in het park waar ik vlakbij woon, gemiddeld zo’n twintig minuten. Ik vind het heerlijk om ’s morgens vroeg eerst naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. Nadat het warmlopen trek ik een paar sprintjes zodat ik lekker buiten adem raak. Dit is heel goed om spieren op peil te houden. 

Verder probeer ik twee keer per week een duurloop te doen van een uur. Ook heb ik onlangs een racefiets gekocht. Het liefste zou ik iedere dag een uur flink trainen, zo langzamerhand kom ik daar dus aardig bij in de buurt! Ik had nooit gedacht dat ik dat zo heerlijk zou vinden. Mijn motto: je bent nooit te oud om te beginnen met sporten. Begin wel altijd met jezelf heel goed te voeden. Een ondervoed lichaam dat niet de juiste voedingsstoffen krijgt, wil niet sporten. Zo’n lichaam is uitgeput en wil alleen maar rust.

Vraag 5. Waarom heb jij voor een personal trainer gekozen?

Ik had geen flauw benul van wat ik moest doen toen ik aan krachttraining wilde beginnen. Hardlopen op een band of fietsen in de sportschool? Dat wilde ik beslist niet, geef mij maar de buitenlucht. Ik wilde aan krachttraining beginnen omdat ik juist mijn spieren wilde opbouwen. Maar ik kwam er al snel achter dat een goede personal trainer me veel verder ‘pushte’ dan ik zelf zou kunnen. Ik vond het ook veel leuker dan wanneer ik in mijn eentje sport. Ook de afwisseling van oefeningen spreekt me heel erg aan. Het heeft ook een ander groot voordeel. Als ik weet dat mijn personal trainer op me wacht, dan ga ik gewoon. Hoe druk ik het misschien ook heb. Ook als ik me een keer niet helemaal lekker voel, dan ga ik toch en zeg dan gewoon dat ik het een beetje rustig aan wil doen. Weet je wat grappig is? Vaak knap ik op van zo’n training! Dat geeft zo’n goed gevoel.

Marjolein Dubbers.103
voedingsschema e-book

GRATIS recepten E-Book

Wil jij graag ons GRATIS recepten E-Book ontvangen? Download het E-Book via onderstaande link. 

Veel bak- en kookplezier gewenst!

WIL JIJ NET ALS MARJOLEIN DUBBERS EEN PERSONAL TRAINER? WIJ KOMEN MET ALLE SPULLEN NAAR JE TOE!

Heb ook jij die stok achter de deur nodig om effectief te gaan trainen? Misschien omdat je wilt afvallen of je conditie wilt verbeteren? Wij helpen je bij jouw persoonlijke doelen. Door training, coaching en een voedingsadvies werk je aan een gezonder en fitter lichaam. Ons team bestaat uit meer dan 40 vrouwelijke personal trainers en is actief door bijna heel Nederland. Je kunt aan huis getraind worden, op je werk of lekker in de buitenlucht. Wil je meer weten of een afspraak maken voor een proeftraining? Neem contact met ons op via onderstaande link. LET’S DO IT! 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email