Krachttraining

Ga je met krachttraining beginnen? Lees hier 7 tips!

Ga je aan de slag met krachttraining? In onze blog leggen we je uit wat krachttraining globaal inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en hoe het in het algemeen in z’n werk gaat.

Krachttraining

Wat betekent krachttraining eigenlijk? Volgens Wikipedia; ‘Krachttraining’ is training met (extra) weerstand om de maximale kracht te vergroten die kan worden uitgeoefend op fysieke objecten. Laten we nu eens kijken naar de voordelen van krachttraining.

Krachttraining

Voordelen krachttraining

  1. Door krachttraining word je sterker, je ontwikkelt spiermassa
  2. Je krijgt een strakker lichaam
  3. Door te trainen ga je veroudering tegen
  4. Krachttraining helpt bij het verlagen van je bloeddruk
  5. Het sterkt je botten en verkleint de kans op allerlei aandoeningen op latere leeftijd
  6. Krachttraining is uitermate geschikt om af te vallen. Want spiermassa versnelt je vetverbranding en stofwisseling. Tevens verbranden je spieren calorieën in rust
  7. Na een krachttraining ervaar je een gezond en energiek gevoel
  8. Je voelt je vaak zelfverzekerder omdat je lichaam sterker wordt en je ontwikkelt mooiere vormen
  9. Door krachttraining wordt je lichaamshouding verbeterd. Je loopt, staat en zit rechter
  10. De kans op blessures wordt verminderd (mits je de oefeningen juist en niet te zwaar uitvoert, en je spieren goed laat herstellen)

Nou, genoeg redenen dus om te starten met krachttraining! Mocht je willen beginnen, lees hieronder 7 tips. Hopelijk helpen ze je een beetje op weg. Bij deze…

Tip 1 : Trainingsschema

Stel een plan op voor jezelf. Zo heb je een doel, je kunt ergens naar toe werken. Je kunt samen i.o.m. een instructeur op je sportschool een trainingsschema op maat laten maken. Of in ons geval bedenken onze trainers iedere keer weer een afwisselend trainingsprogramma voor je. Jouw doel staat centraal en wat jouw mogelijkheden hierin zijn. Het is de bedoeling dat wekelijks iedere spiergroep aan bod is gekomen.

Tip 2 : Begin op een haalbaar niveau

Begin je met krachttraining; til dan nooit te zware gewichten, train niet langer dan een uur en denk aan een goeie warming-up en coolingdown. Begin dus met lichte gewichten. Het is verstandiger om het gewicht langzaam op te bouwen i.p.v. dat je ineens veel te zwaar gaat tillen. Dit leidt makkelijk tot blessures. De intensiteit van een oefening wordt bepaald door het gewicht, de rustperiodes tussen de series, de duur van de training, de herhalingen en meer. De moeilijkheidsgraad en het gewicht van de oefeningen mag langzaamaan opgehoogd worden. Het is de bedoeling dat de trainingen nooit makkelijker worden, maar dat je er wel steeds beter in wordt. Het trainen blijft iedere keer weer een uitdaging en dit maakt het zo leuk. Lees hier de voordelen van een warming-up en coolingdown.

Tip 3: Zorg voor voldoende rust als je aan krachttraining hebt gedaan

Je traint het meest effectief door voldoende rust te nemen. Stel dan ook een trainingsschema op waarin je je lichaam genoeg tijd geeft om te herstellen. Train bijvoorbeeld om de dag zodat je lijf 24 uur de tijd heeft om tot rust te komen. Jouw spieren kunnen zich herstellen voor een volgende training.

Tip 4 : Trek je niks aan van anderen

In een sportschool zou je je soms wat ongemakkelijk kunnen voelen bij al die brede mannen of enthousiaste vrouwen. Bedenk echter dat ook zij gewoon bij het begin begonnen zijn! Je komt met een eigen doelstelling naar de sportschool, hou dat voor ogen en ga serieus met je lichaam aan de slag. Je zou de eerste periode ook samen met een vriend/vriendin kunnen gaan. Zo heb je meteen een stok achter de deur en kunnen jullie samen wennen aan de sportschool en krachtoefeningen.

Train je liever onder begeleiding thuis? Dat kan natuurlijk ook. LET’S DO IT Personal training specialiseert zich in Personal training aan huis voor vrouwen, door vrouwen. Hier lees je meer over onze werkwijze.

Tip 5 : Zorg voor goed materiaal tijdens de krachttraining

Zorg voor sportkleding dat lekker zit. Gebruik een handdoek tijdens de training en neem een waterfles mee. Goed zittende sportschoenen zijn o.a. belangrijk voor je houding. En zorg uiteraard voor veilige sportmaterialen.

Tip 6 : Frequentie

Het gemiddelde advies is om 2 á 3 keer per week te gaan trainen (als je lichamelijk gezond bent). Zorg ervoor dat iedere spiergroep aan bod is geweest. Rustmomenten zijn ook van belang voor de groei en het herstel van je spieren. Niet alleen je spieren hebben rust nodig, ook je zenuwstelsel, botten, gewrichten en pezen hebben daar baat bij. Daarom is de algemene aanbeveling, zeker voor beginners, om de trainingsdagen zoveel mogelijk over de week te spreiden zodat je altijd een rustdag hebt.

Tip 7 : Eet gezond als je met krachttraining gaat starten

Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen, maar ook voldoende voedingsstoffen en energie. Eet daarom gevarieerd; voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten. Eet voldoende voor en ook na het sporten! Ik zal hier binnenkort een blog over schrijven, dus houd de site in de gaten!

We hopen dat je aan de slag kunt met deze tips. Veel succes en vooral veel plezier met je training!

LET’S DO IT Personal training specialiseert zich in Personal training aan huis voor vrouwen, door vrouwen. Omdat jij druk bent, komen wij met alle sportmaterialen naar jou toe. Je krijgt persoonlijke aandacht en professionele begeleiding. Er wordt een trainingsschema op maat voor je gemaakt, waarbij rekening gehouden wordt met jouw doelen en mogelijkheden. De trainingen zijn afwisselend zodat je spieren iedere keer weer geprikkeld worden en zodat jij het trainen leuk blijft vinden. We motiveren je om het beste uit jezelf te halen. Wij zijn jouw stok achter de deur! Meer weten? Lees hier meer over onze werkwijze. Train je liever met een man? LET’S DO IT Personal training is het zusje van YourHealth Personal training(sinds 2007). We verwijzen je dan ook graag naar onze enthousiaste collega’s van YourHealth! Zie deze link

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email