Beste oefeningen om je rugspieren te versterken

Beste oefeningen om je rugspieren te versterken

Wil je sterkere rugspieren krijgen? Dit zijn de beste oefeningen voor je rug

Heb je last van rugklachten, bijvoorbeeld omdat je veel zit, achter de computer werkt of vaak in de auto rijdt? Er zijn veel verschillende oefeningen die je kunt doen om je rug te versterken en trainen. Zoals de deadlift, de pull-up en de Dumbell single arm row. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van goede rugoefeningen. Er zijn nog veel meer variaties en combinaties mogelijk. Het is belangrijk om je rug regelmatig te trainen om rugklachten te voorkomen en een beter postuur te krijgen.

1. Deadlift

 • Met de deadlift oefening train je alle spieren van het lichaam, vooral de lumbosacrale spieren en de monnikskapspieren. Ook de bilspieren en de quadriceps komen aan bod. Een zeer effectieve oefening dus!
 • De deadlift voer je uit m.b.v. een halter. Je kunt hiervoor ook dumbbells gebruiken. Wij leggen de deadlift uit waarbij je een halter gebruikt.
 • Kies hierbij jouw persoonlijke gewicht. Niet te zwaar, om blessures te voorkomen. Je kunt beter met een iets te licht gewicht beginnen, waarbij je jezelf de juiste techniek aanleert. In plaats van dat je te zwaar tilt en te maken krijgt met overbelasting van je spieren.

Uitleg deadlift

 1. Ga met je gezicht naar de halter toe staan. Zet je voeten op schouderbreedte en houd je rug recht;
 2. Buig je knieën tot je bovenbenen bijna horizontaal zijn. Deze houding is variabel en hangt af van de souplesse van de enkels en de lichaamsbouw (bijvoorbeeld: korte dijbenen en armen: bovenbenen horizontaal; lange dijbenen en armen: bovenbenen iets hoger dan horizontaal);
 3. Pak de halter vast met gestrekte armen, je duimen naar binnen en de handen iets verder dan schouderbreedte uit elkaar (als je met de ene hand de halter met de duim naar binnen vast hebt en de andere met de duim naar buiten, voorkom je dat de halter gaat rollen en kun je zwaardere gewichten gebruiken);
 4. Adem in, houd de adem vast, span de buikspieren, til de halter op door je benen te strekken;
 5. Als de halter zich ter hoogte van je knieën bevindt, hef je jouw bovenlichaam en strek je jouw benen;
 6. Houd deze houding 2 seconden vast en laat de halter weer zakken (houd de rug recht);
 • Tijdens de gehele oefening mag je nooit je rug krommen.

2. Pull-up

 • Met pull-ups train je al je rugspieren, voornamelijk je brede rugspier (musculus latissimus dorsi). Daarnaast train je ook een gedeelte van je boven- en onderarmspieren.
 • De Pull-up is een zeer essentiële oefeningen voor een gespierde en brede rug. Voor de pull-up gebruik je een optrekstang en heb je een zekere kracht nodig. Pull up is een oefening die voor veel mensen erg zwaar kan zijn. Het kan dan ook wel enige tijd duren voordat je deze oefening een aantal keer kunt herhalen.
 • Wil je de oefening minder zwaar maken? Gebruik dan tijdens de pull-up een lang elastiek (weerstandsband of powerband genoemd), welke je met een lus om de oprekstang bevestigt. Het andere uiteinde gaat onder je knieën of enkels, zodat het jou minder kracht kost om de oefening uit te voeren.

  Het voordeel van het gebruik van power bands bij pull-ups is de variabele weerstand. Tijdens de pull up met weerstandband word je ondersteund in de lastige bodempositie (hangpositie), van de pull-up. Naarmate je je verder optrekt en het elastiek verkort, neemt de hulp van het elastiek steeds iets af. In de volledige opgetrokken positie doe je bijna al het werk zelf.

Uitleg pull-up

 1. Ga aan de optrekstang hangen met de handen in een zeer brede overhandse greep:
 2. Adem in en trek het bovenlichaam omhoog tot bijna aan het niveau van de stang;
 3. Adem aan het einde van de beweging uit;
 4. Kom met een gecontroleerde beweging terug in de uitgangspositie en herhaal.
 • De pull-up is een uitstekende training voor de brede rugspier, de grote ronde spier, en, wanneer de schouderbladen aan het einde van de beweging bij elkaar komen, de ruitvormige spier en het middelste en het onderste gedeelte van de monnikskapspier. Je gebruikt ook de tweehoofdige armspier, de bovenarmspier en de opperarmspaakbeenspier.

3. Dumbell single arm row

De dumbbell single arm row is een effectieve fitnessoefening die zich voornamelijk richt op het trainen van de rugspieren. Naast de brede rugspier, train je ook een aantal spieren in de schouders en bovenarmen. Dat betekent dus veel trainingseffectiviteit tijdens één enkele oefening. Deze oefening is ideaal voor zowel beginners als gevorderden.

Uitleg Dumbell single arm row

 1. Houd de halter in je hand (de handpalm is naar de bank gericht). Steun met je andere hand en je knie op de bank;
 2. Houd je rug recht, adem in en trek de halter dicht langs de zijkant van je lichaam omhoog. Jouw elleboog gaat schuin omhoog. Adem aan het einde van de oefening uit.
 3. Voor een maximale spierspanning kun je aan het einde van de trekbeweging het bovenlichaam iets draaien;
 • Met deze oefening train je vooral de brede rugspier, de grote ronde spier, het achterste hoofd van de deltaspier en aan het einde van de samentrekking de monnikskap- en de ruitvormige spier. De buigspieren van de arm, zoals de biceps, de inwendige armspier en de opperarmspaakbeenspier, komen ook aan bod.

Share this post

Wat zeggen klanten over LET'S DO IT?

Google reviews
4.9
Gebaseerd op 83 recensies
Marieke is een prettige en kundige trainer met oog voor de juiste balans om wel de spieren op te bouwen maar niet te forceren. Ook voor vrouwen met een zekere handicap. Erg fijn is dat.
gomp G.
gomp G.
1693905168
Ik heb 1 x per week personal training. Dit bevalt heel goed en leer hoe ik oefeningen op de juiste manier uitvoer. Ik krijg sterkere spieren en mijn uithoudingsvermogen wordt groter. Je kunt aangeven wat je leuk vindt en wat niet. Daarop wordt de training aangepast. Ik beveel het aan omdat je er beter van wordt en het geld waard is!
N. K.
N. K.
1692537385
Sinds januari train ik met Tara van Let’s do It PT. Ik wilde graag wat sterker worden om nieuwe uitdaging in de yoga te vinden en voor mijn algehele gezondheid. Ik had gelijk een leuke klik met Tara. Ze heeft goed door wat ik wel en niet kan, daagt mij uit waar nodig en wisselt per week van oefeningen. Dat houdt het leuk. Het is een pittig uur, maar ze praat mij er fijn doorheen en motiveert om door te gaan. Na een maand of drie begon ik echt verschil te merken en ze bouwt hier goed op door. Voor vakanties schrijft ze vaak even wat dingen op die ik kan doen, zodat ik in ieder geval op niveau blijf. Erg attend. Ook over Let’s do It PT tevreden als organisatie en makkelijk contact mee te leggen bij vragen oid. Aanrader.
Lianne B.
Lianne B.
1689972386
Tim is vriendelijk, heeft oog voor het rustig opbouwen om zonder blessure jezelf te ontwikkelen en helpt goed bij het doorzetten wanneer je het moeilijk hebt.
Kurdistan A.
Kurdistan A.
1685445167
Fijne trainingen gehad en een opzet kunnen maken om weer fitter te worden.Ze denken goed met je mee en de trainingen zijn lekker gevarieerd.
Danny W.
Danny W.
1684344382
Persoonlijke, betrokken en enthousiaste begeleiding. Ik starte na een pittige zwangerschap en bevalling om weer fit te worden en werd gekoppeld aan een zeer prettige en goede trainster, Marleen. Charlotte houdt op een prettige en leuke manier de vinger aan de pols en is heel benaderbaar. Dit was precies wat ik zocht in personal training; enthousiaste, professionele en meedenkende mensen die je begeleiden in dit traject.
Na jaren tobben met rugklachten en overgewicht, mij als laatste strohalm aangemeld voor personal training samen met mijn man. Direct al een enthousiaste reactie en een kennismaking. Sinds februari gestart met Luuk. Hij is sociaal, vriendelijk en zeer kundig. Kijkt goed naar wat ik wel en niet kan en bouwt langzaam op. Hij is ook super flexibel. Willen we naar buiten of zijn de kinderen thuis; hij past het programma hierop aan. Wij zijn zeer tevreden en blijven op deze manier door trainen.
Esther van E.
Esther van E.
1681809987
Door het trainen met een personal trainer van LETS DO IT hebben wij na lange tijd ons sportieve ritme weer opgepakt. Mede door het fijne contact en de inzet van Charlotte, om een passende trainer voor ons te vinden die op een leuke professionele manier de trainingen verzorgde, hebben wij weer een basis gelegd om sportief verder te gaan.Charlotte en Leroy bedankt!
Karin U.
Karin U.
1678306963
Nice trainer, keeps me motivated, and adjust the training according to my needs
Julia C.
Julia C.
1676030946
Heel fijn begeleid via let's do it pt!Omdat ik zwanger raakte en toch wel iets wilde blijven doen met sporten op zoek gegaan naar de juiste handvaten.Deze gevonden bij let's do it pt Cynthia.Er word gekeken naar het hele plaatje en niks is te gek! Kortom heel fijn ervaren!
Heerlijk sporten in je eigen tuin, en omgeving! Veel geleerd van mijn trainster Nadine, op het gebied van sporten maar ook over gezondheid en voeding. Fijne manier van sporten!
Monique M.
Monique M.
1672172965
Super concept voor mensen die stok achter de deur nodig hebbenHeeft mij zeer geholpen
adrienne H.
adrienne H.
1671624987
Paar maanden geleden contact opgenomen met Let's do it omdat ik op zoek was naar een PT en niet goed wist hoe ik dat moest aanpakken. Eigenaresse Charlotte heeft mij dezelfde dag nog gebeld voor een algemeen gesprek. Dit verliep heel prettig en ik had er meteen een goed gevoel bij. Zij luisterde naar mijn wensen en heeft mij uitgebreid uitgelegd hoe het allemaal in zijn werk zou gaan. Diezelfde week heeft PT Linda contact met mij opgenomen. Dit was ook een heel fijn gesprek en hebben eigenlijk meteen een afspraak gemaakt voor een intake. Het klikte vrijwel meteen toen we mekaar zagen en is mijn sportavontuur van 15 lessen begonnen die ongeveer 2,5 maand duurde.Het resultaat voldoet aan mijn wensen en verwachtingen die ik had: uiteindelijk zelfstandig kunnen trainen/oefeningen doen zonder ervoor naar de sportschool te hoeven gaan, een gezondere eet- en leefstijl erop nahouden, fitter en energieker voelen, figuurcorrectie, een strakker lichaam en afvallen in cm/kg.Tevens heeft Linda ervoor gezorgd dat ik nieuwe inzichten heb gekregen met betrekking tot mijn algehele leefstijl op het gebied van beweging en voeding. Haar professionele en vakkundige aanpak was precies wat ik wilde en nodig had waardoor ik nu op eigen kracht werk (en blijf werken) aan een sterk lichaam met een gezond vet%.Lang verhaal kort, ben zeer tevreden over Let's do it en PT Linda. Ik zou hen zeker bij familie, vrienden, kennissen en collega's aanbevelen !
JL uit Den B.
JL uit Den B.
1671604307
Sinds ongeveer 9 maanden aan het trainen via Let’s do it. Nu komt trainster Thessa 2x per week aan huis, voor mij met een drukke baan een fijne stok achter de deur! Gevarieerde intensieve trainingen, maar na afloop iedere keer weer een heerlijk gevoel. Fijn hoe Thessa altijd goed kijkt wat bij mij aansluit en de altijd op een positief stimulerende manier je net weer dat stapje meer/verder laat zetten in de training. Vond ik tot een jaar geleden sporten gewoon echt niet leuk, nu kan ik zeggen dat ik mij fitter voel, beter in mijn vel zit, sporten zelfs leuk vind (echt waar!) en uit kijk naar de trainingen. Ik kan dit echt iedereen aanraden!
Na 25 jaar moest ik toch echt weer gaan bewegen alleen een sportschool zag ik absoluut niet zitten. Buiten trainen leek me heerlijk alleen bij wie? Een man daar had ik geen zin in maar ja bij wie dan….mijn man kwam let’s do it tegen voor vrouwen door vrouwen nou dat klinkt fijn. Contact leggen was zo simpel en fijn Charlotte ging meteen voor mij aan de slag en een dag later belde Barbara mijn trainster. Oké vol goede moed van start Barbara was geweldig alleen ik vond er niks aan😠 me lichaam deed zeer en ik kon niks (sloeg nergens op alleen ik zocht een uitweg) maanden aangemodderd Barbara bleef aardig en geduldig. Tot een paar maanden terug dat ik de knop omzetten en vol er tegen aan ging 2 x per week en elke training anders en super gezellig en hard werken 💪. Ik raad let’s do it absoluut aan omdat door hun inzet ik nu 2x per week train met mijn man het was anders niet gelukt. Dus heb je net als ik dat opstapje nodig……….. let’s do it!!!!!!!Succes!
Francina V.
Francina V.
1662554494
Hele fijne manier van sporten (voor mij). Ik ben een ster in smoesjes verzinnen om niet te gaan sporten, maar ze komt en ik moet dan gewoon. Kost me dan niet meer dan een uur ook. Trainingen worden precies op maat voor mij gemaakt, ideaal! Ook heel fijn dat mijn trainer (Thessa) heel erg flexibel is qua sportmoment.
Rita B.
Rita B.
1662387395
Zeer goede intensieve trainen gehad met enorm resultaat!Handig dat de trainer bij je thuis komt en specifiek op jou wensen een plan maakt. Goed geholpen en goede adviezen gehad! Aanrader!!
anneke W.
anneke W.
1662380562
De trainingen die ik met Yvette doe elke week zijn heerlijk en aangepast aan mijn mogelijkheden en beperkingen. Dat krijg je op een sportschool niet. Doordat ik thuis sport, kan ik het goed inpassen in mijn leven.
Kim de J.
Kim de J.
1662124546
Ik heb enkele maanden met Barbara getraind en dat was het duwtje dat ik nodig had om mijn conditie aan te pakken. Mijn gezondheid verbeterde aanzienlijk. Ik vond de 1 op 1 aandacht motiverend, de trainingen waren afwisselend en heb er veel van geleerd. Echt een aanrader!
Natalene S.
Natalene S.
1660664695
Very positive experience. Our trainer, Queeny, was great at customising the programme to mine and my wife's needs - my fitness improved a lot in just a few weeks, but the trainings never felt brutal - rather just right in terms of intensity, and the variety of exercises made them fun. Queeny was also really flexible in arranging times and locations convenient for us
oleg L.
oleg L.
1660139866
Zeer blij dat ik deze organisatie heb gevonden! 'Mijn' personal trainer is een kei in haar vak. Ze verrast me telkens weer: elke training is net weer anders, ze laat me op een toffe manier mijn grenzen verkennen en oprekken en ze heeft de nodige humor. Het is altijd maatwerk, waarbij ze heel goed let op bijvoorbeeld houding en ademhaling. Verder heb ik ontdekt dat ik buiten sporten veel prettiger vind dan verwacht (voorheen deed ik dat in een sportschool). Lekker veel zuurstof en onder de blote hemel, heerlijk. Een personal trainer is voor mij dan ook een heel goede investering in mijn fysieke en mentale gezondheid: ik heb ontdekt dat ik meer kan dan ik dacht. Kortom: een aanrader!
Titia V.
Titia V.
1655027957
Mijn man en ik trainen al een tijdje met Personal trainster Eva.Wij vinden het als ouders en ondernemers zijnde ideaal om met een Personal trainster aan huis te trainen. Eva is onze stok achter de deur en daagt ons op een leuke, speelse manier uit door trainingen die zeer afwisselend zijn. Dat maakt het trainen een stuk effectiever dan toen we in een sportschool trainden.Wij hebben door het trainen veel meer energie gekregen en zijn ook aardig wat gewicht kwijt geraakt.We voelen ons sterker dan ooit. Top!
kelly V.
kelly V.
1654627956
Geweldige zet in de goede richting. Onder kundige begeleiding van Laura. Steeds afwisselend, uitdagend en grensverleggend aan mijn eigen ontwikkeling en fitheid gewerkt. Ik heb sporten nog nooit zo leuk gevonden ookal klaagde ik tijdens elke trainingen😇. Mindset. Voeding en juiste uitvoering van de oefeningen kwamen allemaal aan bod💪🏽.
Jennifer C.
Jennifer C.
1644613524
Al een tijdje bezig met Let's do it Personal training. Ben heel blij met het positieve contact met eigenaresse Charlotte en de trainers die mij hebben getraind.Nicole die goed zag wat ik fysiek en mentaal nodig had, waardoor ik sterker werd en een betere balans ontwikkelde. De laatste sessies met Gerwin, die mij weer in mijn kracht zette en flink heeft laten werken.Let's do it heeft mij geleerd dat aandacht, kennis en creatieve oplossingen het sporten leuk maakt en makkelijk in te passen in je leven.Bedankt voor de leuke tijd en sportieve uitdagingen.
Willemien de L.
Willemien de L.
1643903286
js_loader

ons team

Rubia

Francis

Hesther

Patty

Bonita

Yvette

Annick

Armanda

Vanessa

Vanessa

Nicolette

Karin

Suzanne

Linda

Gonneke

Carla

Yvonne

Nouchka

Laura

Carolien

Michelle

Sangeeta

ilona

Claire

Jessica

Silvie

Daantje

Liona

karin

Tabitha

Claudine

Saskia

Nadine

Susan

Shimada

Jikke

Gery

Mirte

Sieneke

Lobke

Joyce

Stella

Eline

Barbara

Tilly

Elsa

Lisette

Marleen

Candy

Gerda

Maike

Sanne

Julie

Liselotte

Dalya

Indra

Margriet

Neeltje

Barbara

Jacqueline

Ketty

Annette

Martine

Michelle

Esther

Martine

Paulien

Rosa

Claire

Femke

Marieke

Queeny

Monika

Domnique

Domnique

Domnique

Domnique

Domnique

Domnique

Domnique

error: Deze content is beveiligd!