Suiker is voor velen de guilty-pleasure waar we weinig weerstand tegen kunnen bieden. Volledig suikervrij is voor velen té moeilijk, en gaan we wanhopig op zoek naar gezondere alternatieven. Agavesiroop is er ook zo eentje, de zogenaamde gezonde suikervervanger. Maar is agavesiroop nou echt beter dan suiker? Tijd om deze oplichter eens aan te pakken.
Agavesiroop heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Het mierzoete goedje wordt verkocht onder het mom van caloriearm, een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief, het zou geschikt zijn voor diabetici en onze bloedsuikerspiegel zou stabiel blijven. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn…
Wat is agavesiroop?
Agavesiroop komt uit de agaveplant, een cactus afkomstig uit Mexico en dezelfde plant waar tequila uit gewonnen wordt. Het sapje wordt na winning flink bewerkt zodat het indikt, waarna uiteindelijk een geconcentreerde siroop ontstaat met een extreem hoog fructosegehalte. Gewone witte suiker bestaat uit zo’n 50% fructose en 50% glucose. Terwijl agavesiroop soms wel tot 85% fructose bevat.
Fructose
Fructose wordt vaak als ‘gezond’ gepromoot, het komt immers in fruit voor. Maar deze schijnheilige komt maar in kleine hoeveelheden voor in fruit. Op het moment dat ons lichaam in grote mate fructose binnenkrijgt gaat onze lever overuren draaien. Het teveel aan fructose wordt omgezet in vetten met alle gevolgen van dien zoals leververvetting, insulineresistentie, en verhoogde risico’s op hartziekten en diabetes op de lange termijn.
Is agavesiroop dan beter dan suiker?
Afgezien van het vleugje natuurwinkel, is het eigenlijk kiezen tussen twee kwaden met elk hun eigen gezondheidsrisico’s. Laten we ze eens vergelijken op basis van de eerder gestelde beweringen.
Bloedsuikerspiegel
Agavesiroop heeft een lagere glycemische index (GI) dan suiker, dat betekent dat het onze bloedsuikerspiegel minder snel laat pieken. Fijn, maar dit voordeel wordt tenietgedaan door het hoge fructosegehalte.
Natuurlijk & gezond
Het enige natuurlijke aan agavesiroop is dat het sap uit een plant gewonnen wordt. Het productieproces is allesbehalve natuurlijk en net zo geraffineerd als gewone suiker. Ook bevat agavesiroop 0 voedingsstoffen. Dit is volledig te wijden aan het productieproces waarbij alle vitaminen en mineralen kapot gekookt worden.
Calorieën
Geen voedingsstoffen, dus ook laag in calorieën zou je zeggen. Gebakken lucht. Hoewel agavesiroop iets minder calorieën als suiker bevat, valt dit verschil te verwaarlozen. Dus nee, je valt er niet van af, ook niet een beetje.
Wat is dan wel een gezond alternatief voor suiker?
Je hoop is nu waarschijnlijk verpletterd, en je voelt je als een kind dat net heeft gehoord dat Sinterklaas niet bestaat, maar we kunnen beter open kaart spelen. Er is geen gezond alternatief voor suiker. Maar er zijn wel andere alternatieven.
1. Train je smaak
Je gelooft het of niet, maar ons lichaam raakt gewend aan minder zoet. Je kunt je smaakpapillen opnieuw trainen door het met minder te doen. Drink ongezoete thee of koffie of voeg eens geen siroop in je yoghurt of havermout toe. Begin subtiel en je zult er uiteindelijk plezier in krijgen, je raakt écht gewend aan minder.
2. Gebruik alternatieven
Je hoeft de verleidelijke zoete smaken natuurlijk niet helemaal te verbannen uit je leven. Tuurlijk mag je soms een slippertje maken, maar ga dan voor de gezonde alternatieven. En gebruik het met mate uiteraard. Ga voor gezondere en voedzamere alternatieven zoals honing, dadelpasta of fruit.
3. Met mate
Een klein beetje agavesiroop in je wekelijkse bakseltje is natuurlijk geen ramp. Maar zodra je in de fles gaat knijpen alsof het een ketchupfles is, dan ben je natuurlijk niet zo goed bezig. Wees bescheiden.
Agavesiroop is een sluwe vos in een schattig jasje, dus wees voorzichtig en laat je niet door hem inpakken. Wil je écht een duurzame relatie met voeding, en gezonde keuzes maken? Ga dan voor balans. Leer omgaan met zoetigheid, zonder dat je stemming erdoor beïnvloed wordt. Blijf daarnaast lezen wat je eet. Door je etiketten te lezen ontmasker je namelijk de grootste bedriegers.
Zet vandaag de eerste stap naar een gezondere relatie met suiker — zonder te vervallen in drastische diëten, maar met slimme keuzes. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor gezonde recepten? Bestel onze op maat gemaakte eetschema’s voor slechts €7,90 per maand.