Deze witte asperges met couscous en feta zijn heerlijk licht en fris van smaak – perfect voor een zonnige lentedag. Zin in iets makkelijks, maar toch nét even anders? Dan is dit gerecht een aanrader. Door de asperges te grillen krijgen ze bovendien een extra volle, rokerige smaak. Probeer het zelf maar!
Nodig
4 personen
- 800 gr witte asperges
- 2 scheutjes melk
- 300 gr parelcouscous
- 800 gr ovengroenten (bijv. met bloemkool en wortel)
- 200 gr feta
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepel ras el hanout kruiden
- peper en zout
- 2 handjes walnoten
Dressing
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels citroensap
- 2 theelepels oregano
- 2 eetlepels honing
- peper en zout
Bereiding
15 M bereidingstijd + 20 M oventijd
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de ovengroenten met 1 eetlepel olijfolie, de ras el hanout kruiden en wat peper en zout. Spreid ze uit over een bakplaat en rooster ze ongeveer 20 minuten in de oven tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn.
Schil ondertussen de witte asperges met een dunschiller vanaf net onder het kopje naar beneden en snijd het houterige uiteinde eraf. Breng een ruime pan water aan de kook met een scheutje melk en een snufje zout. Kook de asperges hierin in ongeveer 5 minuten beetgaar (afhankelijk van de dikte). Laat ze daarna goed uitlekken.
Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Bestrijk de voorgekookte asperges lichtjes met wat olijfolie. Gril de gekookte asperges kort in de grillpan tot ze mooie grillstrepen hebben. Zo krijgen de witte asperges extra smaak.
Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng de couscous in een grote kom met de geroosterde groenten.
Meng voor de dressing 2 eetlepels olijfolie, het citroensap, de oregano, de honing en wat peper en zout. Roer deze dressing door de couscous en groenten.
Verdeel de couscous over de borden. Leg de gegrilde witte asperges erop en verkruimel de feta erover. Strooi tot slot de walnoten over het gerecht voor een lekkere crunch.
Tip: Bewaar de couscoussalade zonder de asperges en feta afgedekt in de koelkast; hij blijft 2 dagen goed. De asperges kun je apart bewaren en vlak voor serveren kort opwarmen of koud gebruiken. Eet lekker!
- Tip 1: Feta kun je eventueel vervangen door zachte geitenkaas, hüttenkäse of ricotta als je iets milders zoekt. Voor een sterkere, zoute smaak is halloumi of manouri geschikt. Vegan opties zijn gemarineerde tofu of kant-en-klare plantaardige feta. Kies op basis van textuur en zoutgehalte wat het beste past.Tip 2: Witte asperges schil je eerst goed en kook je vervolgens ca 4 a 5 minuten in een pan met water en laat ze daarna nog nagaren in het water. Hoe je ze perfect gaar krijgt en de lekkerste smaak geeft lees je op deze pagina met tips om witte asperges te koken
