In een 24/7 economie is het soms lastig om maat te houden. Zeker als zelfstandig ondernemer is de pauzeknop niet altijd te vinden, en knal je maar door. Dat knallen gaat er alleen snel vanaf als je niet meer kunt slapen, geen kracht meer hebt voor de leuke dingen in het leven of hartstikke kribbig bent. Niet goed voor jezelf, en al helemaal niet voor je bedrijf. Hoe houd je de batterij vol en ga je als ondernemer bruisend door je drukke dagen?
Signalen
We snappen het, je werk is je passie en doet het met alle liefde. Maar je bent ook een mens, en geen Robocop die ’s avonds even aan het stopcontact hangt om op te laden. Nee, dat geluk hebben we niet en moeten we iets meer zelfvoorzienend zijn op dat gebied. Dat begint door regelmatig bij jezelf poolshoogte te nemen, en alert te zijn op de signalen van je lichaam.
Slapen
Vermoeidheid
Slaap je redelijk goed maar voel je je door de dag heen lusteloos en moe? Dan kan het zijn dat je lichaam overvraagd is, en is het weer even tijd om op de stand-by modus over te gaan en wat meer te ontspannen.
Stemming
Ook stemming is een mooie graadmeter. Erger je je aan zaken, jezelf of andere mensen? Of voel je je emotioneel leeg? Dan vraagt je algoritme misschien iets te veel van je, en wordt het tijd om het iets rustiger aan te gaan doen.
Concentratie en geheugen
Ben je te druk en ervaar je weinig rust in je hoofd? Vaak merk je dat het lastiger wordt om je te concentreren, je raakt veel sneller afgeleid en je hebt moeite om dingen te onthouden en raakt sneller spullen kwijt.
Sociaal terugtrekken
Een signaal dat je te druk bent, kan ook zijn dat je minder zin hebt om sociale activiteiten te ondernemen. Vaak heb je dan de behoefte aan stilte en even geen sociale verplichtingen.
Verminderde productiviteit
Door de drukte lukt het minder goed om taken af te ronden, je hebt het gevoel dat je vastloopt (dweilen met de kraan open).
Lichamelijke klachten
Krijg je opeens last van onverklaarbare symptomen zoals hoofdpijn, nek- en rugklachten, huiduitslag of spijsverteringsproblemen? We besparen je de bezoekjes aan de huisarts, want meestal is dit ook een ‘low-battery’ signaal. Stress en futloosheid uiten zich namelijk vaak op je fysieke gesteldheid.
Bloeddruk en hartslag
Voel je regelmatig je hart uit je borstkast bonzen, of ben je de laatste tijd wat zwakjes? Dit kan een teken van te veel stress en oververmoeidheid zijn. Check dus regelmatig je eigen data, en hiermee bedoelen we natuurlijk je hartslag en bloeddruk.
9 Tips
Bovenstaande signalen zijn natuurlijk serieuze tekenen om op de rem te trappen, in sommige gevallen is het zelfs wijs om een arts te raadplegen. Maar wij zijn natuurlijk van het motto ‘voorkomen is beter dan genezen.’ Met onderstaande tips bespaar je dan ook preventief je energie, waardoor je een hoop problemen voorkomt.
1. Op tijd en voldoende rusten
Ben je moe? Doe dan een dutje, powernap en ga op tijd naar bed. Wissel inspanning af met rust of ontspanning. Sta dus vaker stil bij wat je voelt, en wacht niet af tot het te laat is. En zorg uiteraard voor voldoende slaap. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen helpen of korte meditaties. Hierdoor maak jeje hoofd leeg.
2. Sporten en bewegen
Het is misschien het eerste wat je laat schieten, sporten. Maar toch is het belangrijk om te blijven sporten. Je kunt natuurlijk altijd een tandje lager inzetten, maar zorg dat je blijft bewegen. Sporten en bewegen geeft je namelijk weer nieuwe impulsen, waardoor je accu weer wordt aangevuld. Bovendien zorgt het er ook voor dat je beter met stress kunt omgaan.
3. Prioriteiten stellen
Is je drive een beetje magertjes vandaag? Stel dan prioriteiten. Doe alleen wat je écht moet doen, en laat de rest voor de volgende keer liggen. Zaken waar je scherp voor moet zijn, laat je ook even liggen. Morgen is weer een dag.
4. Plan je dag
Stel voor jezelf een realistisch programma op, voor zowel werk als ontspanning. Prop niet teveel in één dag.
5. Werktempo matigen
De ene dag kun je meer hebben dan de andere dag, dat hebben we allemaal. Merk je dat je een off–dagje hebt? Doe dan wat rustiger aan. En voel je niet schuldig, er komen ook weer dagen dat je weer als een raket gaat. Je hoeft niet de hele dag ‘aan’ te staan.
6. Gebruik de kracht van een ander
Vraag hulp en deel je verantwoordelijkheden. Het inzicht van een ander kan je weer een ander perspectief bieden, waarvan je juist weer meer power krijgt. Daarnaast draag je de hele wereld niet alleen op je schouders, dit vraagt al heel wat minder energie van jezelf.
7. Moet ik dit écht doen?
Vraag jezelf bij iedere taak af of jij écht degene bent die dit moet doen. Is dat niet het geval? Dan is dit het moment om te delegeren en los te laten. Wanneer je die mogelijkheid hebt, raden we je zeker aan om dit steevast te blijven doen. Ook tijdens periodes dat je batterij overloopt van de bruisende energie. Het is geen afschuiven, maar juist verantwoordelijkheden neerleggen daar waar ze horen.
8. Houd privé en zakelijk gescheiden
Stel duidelijke grenzen en zorg dat er een duidelijke scheiding is tussen werk en privéleven. Als je vrij bent, ben je vrij en niet meer aan het werk. Maak deze afspraak met jezelf, maar ook met je collega’s zodat ze weten waar jouw grens ligt. Op die manier kom jij eerder in balans, en werk je bovendien effectiever dan dat zakelijk en privé door elkaar zou lopen.
9. Maak tijd vrij voor ontspanning
Wat er ook gebeurt, zorg dat er altijd ruimte is voor ontspanning om iets te doen waar je energie van krijgt. Is dat een wandelingetje, lezen of even lekker erop uit met je gezin of vrienden? Doet dit dan! Des te meer zin om er weer tegenaan te gaan. Vergeet ook vooral niet om naar buiten te gaan, frisse lucht doet namelijk ook wonderen.
9. Eet gezond
Uiteraard, eet gezond. Zorg dat je gezonde voeding binnenkrijgt met gezonde vetten, eiwitten en trage koolhydraten. Je sterk en energiek voelen begint met gezonde voeding, dé basis voor een stevige hardware en stabiele software.
Drukke tijden zullen er altijd zijn, maar vaak zie je ze aankomen. Het is dan belangrijk om op tijd je analyse te maken en over te schakelen naar je modus van rust, reinheid en regelmaat. Ga op vaste tijden sporten, op tijd naar bed, mediteer en eet gezond. Vul dit aan met onze tips. Zo houd je je algoritme onder controle, en blijf je bruisen van de energie.