Afvallen en ouder worden

Klopt het dat het afvallen moeilijker wordt naarmate we ouder worden?

Charlotte Hageman

Ja, dat klopt helaas. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het afvallen zal gaan. Hoe zit dat precies en wat kun je eraan doen? Je leest het in onze blog.

Vertraagde stofwisseling 

Je stofwisseling vertraagt naarmate je ouder wordt. Dit proces begint al vanaf je 30e jaar. Dit houdt in dat je vanaf dat moment steeds minder snel calorieën zult gaan verbranden. Hoeveel minder, verschilt per persoon en is ook afhankelijk van de mate van activiteit. Over het algemeen kun je zeggen dat je stofwisseling iedere tien jaar ongeveer met vijf procent vertraagt. Als je ouder wordt, is het dus extra belangrijk dat je gezond eet en voldoende beweegt.

Gezond eten

Vaak lukt het afvallen niet doordat we bewust of onbewust verkeerde eetgewoonten hebben en verkeerde voedselkeuzes maken. Wil je afvallen, dan is de eerste stap om eens bij te houden wat en wanneer je iets eet en drinkt. Op die manier word je je bewust van je eetgedrag en eetpatroon. Laatst hebben we een blog geschreven over gezonde voeding. Hierbij in het kort een paar tips;

 • Eet zo puur mogelijk en zo min mogelijk suiker
 • Mijd transvetten en geoxideerde vetten
 • Kies eiwitrijke voeding
 • Drink zo min mogelijk alcohol en zoveel mogelijk water
 • Eet vezelrijke voeding
 • Varieer
 • Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog ‘Afvallen door gezond te eten“.

Tussendoortjes

Vergeet de tussendoortjes niet. Vaak wordt er ‘ja’ gezegd tegen een wijntje, een toastje of een lekker chocolaatje en wordt het gezonde tussendoortje overgeslagen. Hierdoor krijg je minder voedingsstoffen binnen en meer lege calorieën en verkeerde vetten. Dit leidt tot snellere gewichtstoename. Wat zijn nou gezonde tussendoortjes? Denk bijvoorbeeld aan een haring, een rijstwafel met gerookte zalmfilet of kipfilet, een gekookt eitje, ongebrande, ongezouten noten, fruit of rauwkost.

Moeilijk kunnen afvallen omdat we ouder worden, door een hormonaal disbalans

Zodra je de 45 passeert, gebeurt er van alles in je lichaam. Je hormonen veranderen en zijn bij sommige vrouwen flink in de war. Zo wordt er veel minder oestrogenen aangemaakt in je lichaam. Dit zorgt voor een tragere stofwisseling. Als je al een langere periode aan het lijnen bent en al jaren te maken hebt met overgewicht, is de kans groot dat je hormoonhuishouding al voor een langere tijd uit balans is. Dit maakt het afvallen nog moeilijker.

Je hebt niet heel veel controle over alle hormonen in je lichaam, maar je kunt het balanceren van je hormoonhuishouding in je lichaam wel ondersteunen. Zo zou je suiker, snelle koolhydraten, transvetten, geoxideerde vetten en bewerkte voedingsmiddelen weg kunnen laten uit je voedingspatroon. Je lichaam is dan veel beter in staat zijn om vet te verbranden en je zult tevens minder klachten ervaren door de verandering in je hormoonbalans. Ralph Moorman is hierin gespecialiseerd. Hij heeft veel interessante boeken hierover geschreven, zoals “Hormoonfactor, Hormoonbalans, Boodschappencoach“.

Verandering in je lichamelijke samenstelling

Naarmate we ouder worden, veranderd onze lichamelijke samenstelling. Zo neemt de spiermassa na je 45ste af. Omdat juist spiermassa ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt, zal het wegvallen van spiermassa ervoor zorgen dat je sneller aankomt en dat afvallen tegelijkertijd minder makkelijk gaat. Daarom is het zo belangrijk dat je je spieren blijft trainen als je wat ouder wordt en wilt afvallen. Wat levert krachttraining je op?

 • Tegengaan van spierverlies
 • Verbetering van je kracht, coördinatie, soepelheid, herstel
 • Versnellen van je stofwisseling
 • Verhoging van je energieniveau
 • Beter geheugen
 • Lees er meer over in onze blog.

Heb je een lage sportmotivatie? Misschien is een Personal trainer aan huis iets voor jou!

Wil je graag afvallen, meer energie of gewoonweg gezonder leven? Wij verzorgen Personal training aan huis voor vrouwen door vrouwen. We trainen je waar en wanneer je wilt en zijn jouw stok achter de deur! De training wordt afgestemd op jouw doelen, wensen en mogelijkheden. We coachen, begeleiden en motiveren je zodat je het beste uit jezelf en uit de trainingen zult halen. LET’S DO IT!

Personal trainer aan huis

LET’S DO IT is het zusje van YourHealth Personal training. Sinds 2007 verzorgen zij Personal training aan huis. Omdat wij nauw samenwerken is het ook mogelijk om met een mannelijke Personal trainer te trainen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

YourHealth Personal training

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email