Kombucha, hoe goed is het werkelijk voor ons?
Kombucha. Versluierd onder zijn exotische naam, is het eeuwenoude drankje de laatste jaren ontzettend populair geworden. Het gefermenteerde brouwsel smaakt buitengewoon verfrissend en zou daarnaast nog eens supergezond zijn. Maar hoe gezond is dit ‘hippe’ drankje nou?
Er gaan verschillende legendes de ronde over de herkomst van kombucha. Maar de legende van China houdt voet bij stuk. Zo zou kombucha voor het eerst in China gebrouwen zijn rond 200 v. Chr. De legende vertelt dat keizer Qin Shi Huangdi op het drankje is gestuit tijdens zijn zoektocht naar eeuwige jeugd en vitaliteit. Tegenwoordig is het overal te krijgen, en brouwen sommigen het drankje zelfs in hun eigen keuken.
Wat is kombucha?
Kombucha ontstaat door het fermenteren van zwarte of groene thee. Een combinatie van gist, azijnzuurbacteriën en suiker wordt toegevoegd waardoor het fermentatieproces in gang wordt gezet. De suikers worden door de bacteriën opgenomen waardoor koolzuur ontstaat, de smaak verandert en antioxidanten nemen massaal toe. De fermentatie duurt één tot twee weken waarna een gelei-achtig vel ontstaat. Dit is de SCOBY, ‘Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast’, en kun je deze substantie weer gebruiken om nieuwe kombucha te maken.
Gezondheidsvoordelen
Uiteraard wordt kombucha, net als iedere trend, geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. En als we ze moeten geloven, zijn ze niet bepaald beroerd te noemen.
Antioxidanten
Kombucha zit vol met antioxidanten. Vooral de variant die gemaakt is van groene thee. Antioxidanten ontstaan tijdens het fermentatieproces en helpen om afvalstoffen af te breken en ons lichaam te neutraliseren.
Maag- en darmen
De nieuwe bacteriën die tijdens het fermentatieproces ontstaan hebben een positief effect op onze darmen. Door de toename van deze goede bacteriën in onze darmflora gaan onze darmen beter werken en worden ze beter beschermd.
Spijsvertering
Kombucha helpt onze spijsvertering een extra handje. De enzymen die namelijk vrijkomen tijdens het fermentatieproces stimuleren het lichaam om voedsel te verwerken, op te nemen en af te breken.
Ontstekingsremmend
Naast antioxidanten en enzymen ontstaan er ook zuren in kombucha. Deze zorgen voor de herkenbare smaak, maar zorgen er ook voor dat ons lichaam de enzymen beter kan opnemen en ons darmstelsel beschermt tegen ontstekingen.
Immuunsysteem
Doordat onze darmen beter gaan werken is ons lichaam beter in staat om vitamines en mineralen op te nemen. Daarnaast zit kombucha boordevol vitamines, met name A, B en C. Dit versterkt uiteraard ons immuunsysteem.
Huidverbetering
Doordat onze darmen beter functioneren zal dit ook een positief effect hebben op onze huid. Voedingsstoffen worden beter opgenomen waardoor we een gezonde huid krijgen. Vanwege het ontstekingsremmende effect gebruiken sommige mensen kombucha zelfs als gezichtsreiniger.
Zijn er dan geen minpunten?
Oh jawel hoor. Alle genoemde voordelen zijn eigenlijk niet wetenschappelijk te onderbouwen. Ook lijkt kombucha ook maar niet in aanmerking te komen voor een gezondheidskeurmerk. De SCOBY wordt namelijk meerdere keren gebruikt waardoor de eigenschappen van iedere nieuwe kombucha sterk kunnen wisselen.
Er kunnen helaas ook slechte bacteriën in kombucha zitten waardoor je er zelfs ziek door kunt worden. Dit is vooral een risico als je zelf aan het brouwen slaat. Tijdens het fermentatieproces is de pot niet luchtdicht zodat de zuren kunnen ontstaan. En laat dit ook nou net de ideale broedplaats voor slechte bacteriën zijn. Het drankje kan daarnaast, bij gevoeligheid, door zijn hoge zuurgraad maagklachten veroorzaken. Aangeraden wordt dan ook om niet meer dan 150 ml per dag te drinken.
Hoewel er geen hard bewijs ligt dat kombucha ook echt bijdraagt aan de beweerde gezondheidsvoordelen, is het zeker niet ongezond en kan het geen kwaad. Kombucha is in feite gewoon thee, waar nog nooit iemand slechter van is geworden.