Arts houdt een kunststof hart vast

Vrouwen hart

Wat iedere vrouw zou moeten weten over haar hart

Je kloppend hart is het orgaan dat je in leven houdt. Helaas lopen vrouwen meer risico dan mannen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Daarnaast blijven deze aandoeningen vaak onder de radar, omdat de symptomen bij vrouwen ook anders zijn dan bij mannen. Daarom is het belangrijk om zorg te dragen voor jezelf en een goede hartgezondheid na te streven. Dankzij onderstaande weetjes en tips kun jij je hart vitaal en gezond houden. 

Inhoud

Hartgezondheid bij vrouwen

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de grootste oorzaak van sterfte bij vrouwen. Daarom is het van essentieel belang dat jij je als vrouw bewust bent van de risicofactoren en symptomen van hartziekten. Door goed voor je hart te zorgen en je bewust te zijn van mogelijke symptomen, verhoog je de kans om gezond en vitaal ouder te worden. 

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan een verhoogd risico op hartziekten bij vrouwen, waaronder een ongezonde levensstijl, overgewicht, te hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, diabetes of genetische en erfelijke factoren. Al deze factoren hebben een rechtstreekse invloed op de gezondheid van de bloedvaten en het hart. Een ongezonde levensstijl kan overgewicht, een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en diabetes veroorzaken. Deze aandoeningen verhogen op zijn beurt dan weer het risico op atherosclerose, wat een moeilijk woord is voor het ophopen van vet in de vaatwand, waardoor de bloedstroom beperkt wordt en de aders op termijn dichtslibben. Dit kan uiteindelijk leiden tot een hartaanval, beroerte of andere hart- en vaatziekten. 

Ook hormonale veranderingen, zoals de afname van oestrogeen tijdens de menopauze, verhogen het risico op hartziekten. Het hormoon oestrogeen heeft een beschermend effect op het hart en de bloedvaten. Het helpt de bloedvaten te ontspannen, de bloedstroom te verbeteren en vermindert ontstekingen in de vaatwand. 

Symptomen van hartaandoeningen

Vrouwen hebben vaak andere symptomen als het aankomt op hartaandoeningen dan mannen, waardoor de symptomen gemakkelijk worden verward met die van andere aandoeningen. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom vrouwen met een hartaandoening vaak minder snel gediagnosticeerd en behandeld worden.  

Vrouwen ervaren bijvoorbeeld vaak pijn op de borst die wordt beschreven als een drukkend gevoel, in plaats van een scherpe pijn. Andere vaak voorkomende symptomen bij vrouwen zijn: kortademigheid, vermoeidheid, misselijkheid en braken. 

Het is belangrijk dat jij je als vrouw bewust bent van deze specifieke symptomen en onmiddellijk medische hulp zoekt als ze zich voordoen. Vroege detectie en behandeling van hartziekten kunnen de kans op complicaties en overlijden verminderen. 

Tips voor een gezond hart

Nu je de risicofactoren en symptomen van hartaandoeningen kent, kun je aan je hartgezondheid werken. Met onderstaande tips helpen we je een handje (of moeten we zeggen hartje) vooruit. 

- Tip 1. Wees een niet-roker

Roken is een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen bij vrouwen. Vrouwen die roken hebben twee keer zoveel kans op een hartaanval dan vrouwen die niet roken. Roken leidt namelijk tot vernauwing van de slagaders en verhoogt het risico op bloedstolsels. Niet roken kent nog een heleboel andere voordelen, zoals een beter adem, frisgeurende kledij en niet alleen buiten moeten staan hartje winter. 

- Tip 2. Vermijd stress

Stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid van het hart. Druk en spanning kunnen namelijk de bloeddruk verhogen, waardoor het risico op hartaandoeningen vergroot. Beperk stressvolle situaties tot een minimum of gebruik ontspanningstechnieken, zoals meditatie en yoga om stress te verminderen.

Dit is voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Maar probeer hierin elke stap als een overwinning te zien. Elke stap is er één! Want het verlagen van stress en nemen van genoeg ontspanning, oftewel Me-time, is niet alleen belangrijk voor ons hart. Zo is een goede balans tussen onze in- en ontspanning is nodig voor onze algehele fysieke én mentale gezondheid. 

- Tip 3. Een gezond dieet en voedingssupplementen

Een gezonde en gevarieerde voeding, in combinatie met voedingssupplementen kunnen helpen bij het behoud van een gezond hart voor vrouwen.

  • Het is belangrijk om voedsel te eten dat rijk is aan antioxidanten en omega-3 vetzuren, zoals fruit, groenten en vette vis.
  • Eet zo min mogelijk voeding waarin veel zout en verkeerde vetten zitten.
  • Eet zo puur mogelijk en varieer voldoende.
  • Drink daarnaast voldoende water verspreid over de dag.
  • Overmatig alcoholgebruik zorgt op de lange termijn voor een hoger risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten. Die kun je dus beter (zoveel mogelijk) laten staan.

Voedingssupplementen zoals vitamine D en visolie kunnen ook helpen bij het verlagen van het risico op hartaandoeningen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat voedingssupplementen geen vervanging zijn voor een gezond dieet en levensstijl. 

- Tip 4. Regelmatige lichaamsbeweging

Het is bewezen dat sporten het risico op hartaandoeningen bij vrouwen aanzienlijk vermindert. Ook kan het je helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het verlagen van de bloeddruk en cholesterol. Probeer dagelijks minstens 30 minuten op matige intensiteit aan lichaamsbeweging te doen. 

- Tip 5. Controle

Via je huisarts kun je je bloed laten prikken. Dit geeft een beeld van verschillende bloedwaardes, zoals de cholesterolwaarde. Ook kun je je bloeddruk op laten meten. Als je bloeddruk gemiddeld 120 boven 90 is, heb je een normale waarde.

Laat maar lekker bonzen

Het is belangrijk voor vrouwen om zich bewust te zijn van hun hartgezondheid en de risicofactoren voor hartaandoeningen. Door middel van een gezonde levensstijl, regelmatige medische controles en het beheersen van risicofactoren zoals roken, stress en een slecht dieet, kunnen vrouwen hun risico op hartaandoeningen verminderen en een gezond hart behouden. Vergeet niet dat het nooit te laat is om te beginnen met het nemen van maatregelen om je hartgezondheid te verbeteren. 

Share this post

Wat zeggen klanten over LET'S DO IT?

Google reviews
4.9
Gebaseerd op 83 recensies
Marieke is een prettige en kundige trainer met oog voor de juiste balans om wel de spieren op te bouwen maar niet te forceren. Ook voor vrouwen met een zekere handicap. Erg fijn is dat.
gomp G.
gomp G.
1693905168
Ik heb 1 x per week personal training. Dit bevalt heel goed en leer hoe ik oefeningen op de juiste manier uitvoer. Ik krijg sterkere spieren en mijn uithoudingsvermogen wordt groter. Je kunt aangeven wat je leuk vindt en wat niet. Daarop wordt de training aangepast. Ik beveel het aan omdat je er beter van wordt en het geld waard is!
N. K.
N. K.
1692537385
Sinds januari train ik met Tara van Let’s do It PT. Ik wilde graag wat sterker worden om nieuwe uitdaging in de yoga te vinden en voor mijn algehele gezondheid. Ik had gelijk een leuke klik met Tara. Ze heeft goed door wat ik wel en niet kan, daagt mij uit waar nodig en wisselt per week van oefeningen. Dat houdt het leuk. Het is een pittig uur, maar ze praat mij er fijn doorheen en motiveert om door te gaan. Na een maand of drie begon ik echt verschil te merken en ze bouwt hier goed op door. Voor vakanties schrijft ze vaak even wat dingen op die ik kan doen, zodat ik in ieder geval op niveau blijf. Erg attend. Ook over Let’s do It PT tevreden als organisatie en makkelijk contact mee te leggen bij vragen oid. Aanrader.
Lianne B.
Lianne B.
1689972386
Tim is vriendelijk, heeft oog voor het rustig opbouwen om zonder blessure jezelf te ontwikkelen en helpt goed bij het doorzetten wanneer je het moeilijk hebt.
Kurdistan A.
Kurdistan A.
1685445167
Fijne trainingen gehad en een opzet kunnen maken om weer fitter te worden.Ze denken goed met je mee en de trainingen zijn lekker gevarieerd.
Danny W.
Danny W.
1684344382
Persoonlijke, betrokken en enthousiaste begeleiding. Ik starte na een pittige zwangerschap en bevalling om weer fit te worden en werd gekoppeld aan een zeer prettige en goede trainster, Marleen. Charlotte houdt op een prettige en leuke manier de vinger aan de pols en is heel benaderbaar. Dit was precies wat ik zocht in personal training; enthousiaste, professionele en meedenkende mensen die je begeleiden in dit traject.
Na jaren tobben met rugklachten en overgewicht, mij als laatste strohalm aangemeld voor personal training samen met mijn man. Direct al een enthousiaste reactie en een kennismaking. Sinds februari gestart met Luuk. Hij is sociaal, vriendelijk en zeer kundig. Kijkt goed naar wat ik wel en niet kan en bouwt langzaam op. Hij is ook super flexibel. Willen we naar buiten of zijn de kinderen thuis; hij past het programma hierop aan. Wij zijn zeer tevreden en blijven op deze manier door trainen.
Esther van E.
Esther van E.
1681809987
Door het trainen met een personal trainer van LETS DO IT hebben wij na lange tijd ons sportieve ritme weer opgepakt. Mede door het fijne contact en de inzet van Charlotte, om een passende trainer voor ons te vinden die op een leuke professionele manier de trainingen verzorgde, hebben wij weer een basis gelegd om sportief verder te gaan.Charlotte en Leroy bedankt!
Karin U.
Karin U.
1678306963
Nice trainer, keeps me motivated, and adjust the training according to my needs
Julia C.
Julia C.
1676030946
Heel fijn begeleid via let's do it pt!Omdat ik zwanger raakte en toch wel iets wilde blijven doen met sporten op zoek gegaan naar de juiste handvaten.Deze gevonden bij let's do it pt Cynthia.Er word gekeken naar het hele plaatje en niks is te gek! Kortom heel fijn ervaren!
Heerlijk sporten in je eigen tuin, en omgeving! Veel geleerd van mijn trainster Nadine, op het gebied van sporten maar ook over gezondheid en voeding. Fijne manier van sporten!
Monique M.
Monique M.
1672172965
Super concept voor mensen die stok achter de deur nodig hebbenHeeft mij zeer geholpen
adrienne H.
adrienne H.
1671624987
Paar maanden geleden contact opgenomen met Let's do it omdat ik op zoek was naar een PT en niet goed wist hoe ik dat moest aanpakken. Eigenaresse Charlotte heeft mij dezelfde dag nog gebeld voor een algemeen gesprek. Dit verliep heel prettig en ik had er meteen een goed gevoel bij. Zij luisterde naar mijn wensen en heeft mij uitgebreid uitgelegd hoe het allemaal in zijn werk zou gaan. Diezelfde week heeft PT Linda contact met mij opgenomen. Dit was ook een heel fijn gesprek en hebben eigenlijk meteen een afspraak gemaakt voor een intake. Het klikte vrijwel meteen toen we mekaar zagen en is mijn sportavontuur van 15 lessen begonnen die ongeveer 2,5 maand duurde.Het resultaat voldoet aan mijn wensen en verwachtingen die ik had: uiteindelijk zelfstandig kunnen trainen/oefeningen doen zonder ervoor naar de sportschool te hoeven gaan, een gezondere eet- en leefstijl erop nahouden, fitter en energieker voelen, figuurcorrectie, een strakker lichaam en afvallen in cm/kg.Tevens heeft Linda ervoor gezorgd dat ik nieuwe inzichten heb gekregen met betrekking tot mijn algehele leefstijl op het gebied van beweging en voeding. Haar professionele en vakkundige aanpak was precies wat ik wilde en nodig had waardoor ik nu op eigen kracht werk (en blijf werken) aan een sterk lichaam met een gezond vet%.Lang verhaal kort, ben zeer tevreden over Let's do it en PT Linda. Ik zou hen zeker bij familie, vrienden, kennissen en collega's aanbevelen !
JL uit Den B.
JL uit Den B.
1671604307
Sinds ongeveer 9 maanden aan het trainen via Let’s do it. Nu komt trainster Thessa 2x per week aan huis, voor mij met een drukke baan een fijne stok achter de deur! Gevarieerde intensieve trainingen, maar na afloop iedere keer weer een heerlijk gevoel. Fijn hoe Thessa altijd goed kijkt wat bij mij aansluit en de altijd op een positief stimulerende manier je net weer dat stapje meer/verder laat zetten in de training. Vond ik tot een jaar geleden sporten gewoon echt niet leuk, nu kan ik zeggen dat ik mij fitter voel, beter in mijn vel zit, sporten zelfs leuk vind (echt waar!) en uit kijk naar de trainingen. Ik kan dit echt iedereen aanraden!
Na 25 jaar moest ik toch echt weer gaan bewegen alleen een sportschool zag ik absoluut niet zitten. Buiten trainen leek me heerlijk alleen bij wie? Een man daar had ik geen zin in maar ja bij wie dan….mijn man kwam let’s do it tegen voor vrouwen door vrouwen nou dat klinkt fijn. Contact leggen was zo simpel en fijn Charlotte ging meteen voor mij aan de slag en een dag later belde Barbara mijn trainster. Oké vol goede moed van start Barbara was geweldig alleen ik vond er niks aan😠 me lichaam deed zeer en ik kon niks (sloeg nergens op alleen ik zocht een uitweg) maanden aangemodderd Barbara bleef aardig en geduldig. Tot een paar maanden terug dat ik de knop omzetten en vol er tegen aan ging 2 x per week en elke training anders en super gezellig en hard werken 💪. Ik raad let’s do it absoluut aan omdat door hun inzet ik nu 2x per week train met mijn man het was anders niet gelukt. Dus heb je net als ik dat opstapje nodig……….. let’s do it!!!!!!!Succes!
Francina V.
Francina V.
1662554494
Hele fijne manier van sporten (voor mij). Ik ben een ster in smoesjes verzinnen om niet te gaan sporten, maar ze komt en ik moet dan gewoon. Kost me dan niet meer dan een uur ook. Trainingen worden precies op maat voor mij gemaakt, ideaal! Ook heel fijn dat mijn trainer (Thessa) heel erg flexibel is qua sportmoment.
Rita B.
Rita B.
1662387395
Zeer goede intensieve trainen gehad met enorm resultaat!Handig dat de trainer bij je thuis komt en specifiek op jou wensen een plan maakt. Goed geholpen en goede adviezen gehad! Aanrader!!
anneke W.
anneke W.
1662380562
De trainingen die ik met Yvette doe elke week zijn heerlijk en aangepast aan mijn mogelijkheden en beperkingen. Dat krijg je op een sportschool niet. Doordat ik thuis sport, kan ik het goed inpassen in mijn leven.
Kim de J.
Kim de J.
1662124546
Ik heb enkele maanden met Barbara getraind en dat was het duwtje dat ik nodig had om mijn conditie aan te pakken. Mijn gezondheid verbeterde aanzienlijk. Ik vond de 1 op 1 aandacht motiverend, de trainingen waren afwisselend en heb er veel van geleerd. Echt een aanrader!
Natalene S.
Natalene S.
1660664695
Very positive experience. Our trainer, Queeny, was great at customising the programme to mine and my wife's needs - my fitness improved a lot in just a few weeks, but the trainings never felt brutal - rather just right in terms of intensity, and the variety of exercises made them fun. Queeny was also really flexible in arranging times and locations convenient for us
oleg L.
oleg L.
1660139866
Zeer blij dat ik deze organisatie heb gevonden! 'Mijn' personal trainer is een kei in haar vak. Ze verrast me telkens weer: elke training is net weer anders, ze laat me op een toffe manier mijn grenzen verkennen en oprekken en ze heeft de nodige humor. Het is altijd maatwerk, waarbij ze heel goed let op bijvoorbeeld houding en ademhaling. Verder heb ik ontdekt dat ik buiten sporten veel prettiger vind dan verwacht (voorheen deed ik dat in een sportschool). Lekker veel zuurstof en onder de blote hemel, heerlijk. Een personal trainer is voor mij dan ook een heel goede investering in mijn fysieke en mentale gezondheid: ik heb ontdekt dat ik meer kan dan ik dacht. Kortom: een aanrader!
Titia V.
Titia V.
1655027957
Mijn man en ik trainen al een tijdje met Personal trainster Eva.Wij vinden het als ouders en ondernemers zijnde ideaal om met een Personal trainster aan huis te trainen. Eva is onze stok achter de deur en daagt ons op een leuke, speelse manier uit door trainingen die zeer afwisselend zijn. Dat maakt het trainen een stuk effectiever dan toen we in een sportschool trainden.Wij hebben door het trainen veel meer energie gekregen en zijn ook aardig wat gewicht kwijt geraakt.We voelen ons sterker dan ooit. Top!
kelly V.
kelly V.
1654627956
Geweldige zet in de goede richting. Onder kundige begeleiding van Laura. Steeds afwisselend, uitdagend en grensverleggend aan mijn eigen ontwikkeling en fitheid gewerkt. Ik heb sporten nog nooit zo leuk gevonden ookal klaagde ik tijdens elke trainingen😇. Mindset. Voeding en juiste uitvoering van de oefeningen kwamen allemaal aan bod💪🏽.
Jennifer C.
Jennifer C.
1644613524
Al een tijdje bezig met Let's do it Personal training. Ben heel blij met het positieve contact met eigenaresse Charlotte en de trainers die mij hebben getraind.Nicole die goed zag wat ik fysiek en mentaal nodig had, waardoor ik sterker werd en een betere balans ontwikkelde. De laatste sessies met Gerwin, die mij weer in mijn kracht zette en flink heeft laten werken.Let's do it heeft mij geleerd dat aandacht, kennis en creatieve oplossingen het sporten leuk maakt en makkelijk in te passen in je leven.Bedankt voor de leuke tijd en sportieve uitdagingen.
Willemien de L.
Willemien de L.
1643903286
js_loader

ons team

Rubia

Francis

Hesther

Patty

Bonita

Yvette

Annick

Armanda

Vanessa

Vanessa

Nicolette

Karin

Suzanne

Linda

Gonneke

Carla

Yvonne

Nouchka

Laura

Carolien

Michelle

Sangeeta

ilona

Claire

Jessica

Silvie

Daantje

Liona

karin

Tabitha

Claudine

Saskia

Nadine

Susan

Shimada

Jikke

Gery

Mirte

Sieneke

Lobke

Joyce

Stella

Eline

Barbara

Tilly

Elsa

Lisette

Marleen

Candy

Gerda

Maike

Sanne

Julie

Liselotte

Dalya

Indra

Margriet

Neeltje

Barbara

Jacqueline

Ketty

Annette

Martine

Michelle

Esther

Martine

Paulien

Rosa

Claire

Femke

Marieke

Queeny

Monika

Domnique

Domnique

Domnique

Domnique

Domnique

Domnique

Domnique

error: Deze content is beveiligd!