Wanneer is het aspergetijd?
Asperges zijn het lekkerst als je ze in het aspergeseizoen eet. In Nederland is dat van april tot en met juni. Vanwege klimaatverandering schuift dit seizoen steeds meer op en zijn ze soms iets eerder verkrijgbaar. Let altijd even goed op de afkomst. Je wil ze het liefst van Nederlandse bodem eten, want dan zijn ze het lekkerst en is het de meest duurzame keuze. De witte asperges worden in Nederland ook wel het witte goud genoemd.
In deze blog laat ik je stap voor stap zien hoe je asperges schilt, kookt en bewaart, zodat je er optimaal van kunt genieten, inclusief handige tips. Ik heb hieronder een snel stappenplan gemaakt waardoor je direct aan de slag kunt, en daaronder per stap alles nog uitgebreid uitgelegd en tips om asperges extra lekker te bereiden.
Asperges koken snel stappenplan
1. Asperges schillen
Schil de asperges met een dunschiller en begin net onder de kop, verwijder de harde schil maar schil ook niet te ver door want dat is ook zonde. Tip: gooi de aspergeschillen niet weg, hier kun je nog soep trekken. Snijd of breek het houtachtige uiteinde van de asperges af. Dit gooi je weg.
2. Asperges koken
Leg de asperges in een grote pan met ruim gezouten water. Je kunt hier ook een speciale aspergepan voor gebruiken waarbij je de asperges rechtop kookt, hierdoor blijft het topje ook steviger. Breng het water aan de kook en laat de asperges ca 4 minuten zachtjes koken. Voeg eventueel een scheutje melk en.of snufje suiker toe voor een extra lekkere smaak.
3. Asperges nagaren
Haal de pan van het vuur en laat de asperges met het deksel erop nog 15 tot 20 minuten nagaren. Ze zijn perfect gaar als je het onderste deel voorzichtig tussen duim en wijsvinger kunt indrukken zonder dat het afbreekt. Laat de asperges goed uitlekken op een schone theedoek of keukenpapier.
4. Asperges bewaren
Bewaar ongekookte asperges gewikkeld in een vochtige theedoek in de koelkast en gekookte asperges maximaal 2 dagen in een afgesloten bakje met een beetje kookvocht.
5.Extra tips
Hoe maak je asperges extra lekker, welke smaken passen bij asperges en wanneer zijn asperges in het seizoen? Lees het hier.
1. Asperges schillen
Witte asperges moeten worden geschild omdat de buitenste laag taai en vezelig is. Door ze goed te schillen, worden ze zacht, sappig en heerlijk om te eten! Tip: je kunt vaak ook geschilde asperges kopen, deze zijn wel een stuk duurder.
Stap voor stap asperges schillen
- Pak een snijplank en snijd de houtachtige uiteinden van de asperges af, meestal zo’n 2 tot 3 cm.
- Leg een asperge plat op de plank en houd deze vast bij de kop. Gebruik een dunschiller en begin ongeveer 3 cm onder de kop met schillen.
- Schil in lange, soepele bewegingen naar beneden en draai de asperge steeds een beetje. Schil van boven naar beneden: begin net onder de kop en werk naar het uiteinde toe, zonder op één plek te veel druk te zetten.
- Controleer of er geen harde vezelige stukjes achterblijven door met je vingers langs de asperge te gaan. Voelt het nog ruw aan? Schil dan nog een keer over dat stuk.
- Leg de geschilde asperges in een schaal met koud water tot je ze gaat koken. Zo blijven ze mooi wit en vers.
2. Asperges koken
Asperges zijn een veelzijdig ingrediënt in de keuken. De meest bekende en meest gebruikte kooktechniek is toch wel het koken van de asperges. Daarnaast kun je ze ook stomen en grillen in een pan of op de barbecue.
Hoeveel asperges per persoon?
Koop minimaal 300 gram ongeschilde asperges per persoon. Vaak wordt gezegd 500 gram, maar samen met de andere ingrediënten zoals aardappelen en vis of vlees is het al snel te veel. er gaat nog ca 25% van af door het schillen.
Hoe kook je asperges?
Het meest ideale om witte asperges te koken is door een aspergepan te gebruiken. In deze pan kunnen de asperges rechtop staan en kun je de kopjes boven het water uit laten komen. Op deze manier worden de kopjes gestoomd en blijven ze knapperiger dan als onder water staan. Maar je kunt ze ook liggend in een grote pan koken. Leg de geschilde asperges in het kokende water en kook ze ca 4 a 5 minuten. En laat daarna nagaren.
Tip: Voeg een scheutje melk of citroen toe aan het kookwater van de asperges. Zo behouden ze hun mooie witte kleur.
Asperges op klassieke wijze
De klassieke manier om asperges te bereiden in Nederland is met gekookte aardappels, dunne ham, gekookte stukjes ei, en een saus van boter of room. Bekijk hier mijn recept voor asperges op klassieke wijze.
3. Asperges nagaren
Na het koken van de asperges laat je ze nagaren in het vocht. Zo garen ze lekker gelijkmatig door zonder dat de kopjes te zacht worden. Bovendien trekken de smaken beter in en blijven ze heerlijk sappig.
- Dunne witte asperges kook je gemiddeld 3 minuten en laat ze daarna nog 15 min nagaren
- Middel dikke witte asperges kook je gemiddeld 5 minuten en laat je ca 20 min nagaren
- Dikke witte asperges kook je gemiddeld 8 minuten en laat je 30 min nagaren
4. Asperges bewaren
- Ongeschilde asperges bewaar je in een vochtige theedoek in de koelkast of als je de ruimte hebt in een laagje water. Op deze manier blijven ze een paar dagen goed.
- Geschilde maar ongekookte asperges bewaar je maximaal 1 dag in de koelkast in een vochtige doek of een laagje water.
- Heb je de asperges gekookt? Bewaar ze dan niet langer dan 1 dag in de koelkast bij voorkeur in het afgekoelde kookvocht.
Kun je asperges invriezen?
Asperges kun je invriezen, maar eerlijk gezegd is dat best wel zonde. In de vriezer vergaat er toch een deel van de smaak. Wil je ze toch invriezen? Snijd de onderkant eraf, schil ze, dep ze droog en stop ze in een diepvrieszak. Je kunt ze 4 tot 6 maanden bewaren. De aspergeschillen en kontjes kun je ook in de vriezer bewaren om er later soep of saus van te maken. De kooktijd is 1 à 2 minuten korter dan bij verse asperges. Test door er met je vork in te prikken.
Wat kun je doen met aspergeschillen?
Gooi de aspergeschillen niet weg, want je kunt hier nog een heerlijke soep van maken. Kook de aspergeschillen en kontjes een half uurtje, giet af en vang het kookwater op. Pureer de aspergeschillen en duw het door een zeef. Zet een andere pan op het vuur met 40 gram boter. Laat het smelten en voeg vervolgens 40 gram bloem toe. Blijf roeren totdat het een roux wordt. Voeg de gepureerde aspergeschillen toe. Vervolgens schenk je beetje bij beetje het kookvocht erbij totdat de soep voor jou de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat nootmuskaat. Lekker met stukjes asperge, gerookte zalm of een scheutje room.
Extra smaak geven aan asperges
- Voeg een klontje boter en een snufje suiker toe aan het kookwater voor extra zachte en romige asperges.
- Kook de asperges met een laurierblaadje en een paar peperkorrels voor een subtiele kruidige smaak.
- Een scheutje witte wijn of een beetje citroensap in het kookwater geeft de asperges een frisse en verfijnde twist.
- Bestrooi de gekookte asperges met wat versgemalen nootmuskaat voor een klassieke en warme smaak.
- Serveer met een dressing van olijfolie, citroenrasp en fijngehakte peterselie voor een lichte, frisse touch.
Asperges grillen
Je kunt witte asperges ook grillen, bijvoorbeeld op de BBQ. Het is wel aan te raden om ze afhankelijk van de dikte 2 à 3 minuten te koken voordat je ze grilt. Grill ze dan voor ongeveer 5 minuten in een voorverwarmde grillpan of grillstand in de oven met een klein beetje olijfolie. Keer ze halverwege een keer om. Voornamelijk groene asperges worden gebruikt om te grillen en deze hoef je niet per se voor te koken.
Tip: Snijd de asperges in de lengte doormidden nadat ze gekookt zijn. Zo blijven ze beter liggen tijdens het grillen en zijn ze sneller klaar.
Groene asperges bereiden
Groene en witte asperges zijn in dezelfde periode in het seizoen. Deze asperges zijn eigenlijk gewoon witte asperges, maar in plaats van onder de grond groeien deze erboven. De bereiding van groene asperges is net even wat makkelijk dan van de witte. Je hoeft ze minder te schillen, meestal alleen het onderste stuk en het houterige kontje eraf snijden. Ook hoeven deze asperges minder lang te koken. Afhankelijk van de dikte kook je ze voor 3-5 minuten totdat ze beetgaar zijn. Groene asperges zijn veelzijdig. Je kunt ze koken, grillen, wokken en stomen en ze zijn lekker in veel verschillende gerechten.
Aspergesoep
Inspiratie nodig? Hierbij delen we het recept met jullie voor een heerlijke en makkelijke aspergesoep met een topping van reepjes ham en ei. Eet lekker!