Trage schildklier; wat kun je ertegen doen?
Lossen de watten in je hoofd maar niet op? Heeft je wulpse haardos zijn levendigheid verloren? Ben je niet vooruit te branden en schommelt je stemming alsof je in een slechte soapserie zit? Dan heb je misschien last van een trage schildklier. Het lijkt meer iets voor op je oude dag, maar daar vergis je je in. Hoe herken je een trage schildklier en wat kun je ertegen doen. Goed nieuws: het hoeft geen soap te zijn.
Een vertraagde schildklier, oftewel hypothyreoïdie, komt vaker voor dan je denkt. En dan met name bij vrouwen. Vaak wordt het over het hoofd gezien en worden de symptomen weggemoffeld in het hokje van een burn-out, vitaminetekort, depressie of het Prikkelbare Darmsyndroom. Maar als je dokter het dan toch bij het rechte eind heeft, kun je gelukkig met de juiste aanpak zonder drama weer verder met je leven.
Wat doet de schildklier?
We weten allemaal dat we een schildklier hebben, maar wat ie precies doet? We gaan onze licht er eens over laten schijnen.
De schildklier is een vlindervormig orgaan in onze hals. Het bevindt zich net onder het strottenhoofd aan de voorkant van onze hals. Eigenlijk kun je de schildklier zien als de regisseur van ons lichaam. Het produceert de hormonen die onze stofwisseling regelen, en zorgt dat ons lichaam groeit en zich ontwikkelt. Hoe sneller en harder de schildklier werkt, hoe beter en actiever ons systeem draait.
Bij een trage schildklier draait de filmset nog maar op halve kracht, waardoor er te weinig schildklierhormonen worden aangemaakt en ons lichaam in de spaarstand schiet. Hierdoor ontstaan er allerlei symptomen zoals vermoeidheid, koude handen en voeten, vertraagde stoelgang, gewichtstoename, somberheid, concentratieproblemen en haaruitval. Niet bepaald glitter & glamour.
Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor een trage schildklier. Zo kan een tekort aan jodium, zwangerschap of bijwerkingen van een medicijn of andere behandeling leiden tot een trage schildklier. Echter, in de meeste gevallen speelt de auto-immuunziekte Hashimoto de hoofdrol. Je immuunsysteem ziet je schildklier dan als een indringer en gaat ‘m bestrijden. Pure sabotage natuurlijk. Om erachter te komen of je een trage schilklier hebt kun je een bloedtest bij de huisarts doen, alleen dán komt de waarheid boven tafel.
Behandeling
Een trage schildklier kan met medicijnen (levothyroxine) behandeld worden onder toezicht van een arts. Maar medicatie is niet het hele verhaal. Het duurt namelijk weken tot maanden tot er een spiegel is opgebouwd en de medicatie zijn werk kan doen. De bloedwaarden zijn dan vaak beter, maar blijven mensen zich toch nog futloos voelen. Dit kan gelukkig opgevangen worden door supplementen, voeding en aanpassingen in je leefstijl. Dat is nog eens een mooie plotwending!
Voeding
Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voeding, suikers en wees zuinig met soja. Je hoeft geen koolhydraten te laten staan, maar kies voeding en voedingsstoffen die je schildklier ondersteunen. Uiteraard met mate.
- Jodium; zeevis, schaal- en schelpdieren, eieren en zeewier.
- Selenium; vlees, volkoren graanproducten, zuivel en paranoten (maximaal 2 per dag).
- Zink en ijzer; vlees, peulvruchten, volkoren granen en…chocolade!
Rust en regelmaat
Je lichaam moet het met minder doen, gun het daarom voldoende schoonheidsslaapjes en rustmomenten. Overprikkeling, vermoeidheid en stress werken tegen je en zorgen voor meer symptomen. Plan je rust daarom net zo serieus in als je vergaderingen en audities. En een powernapje mag ook, dat maakt je echt geen diva.
Lichte beweging
Slopende bootcamps, marathons of HIIT-trainingen putten je lichaam en systeem uit. Kies juist voor lichte beweging op regelmatige basis zoals wandelen, zwemmen of yoga. Luister naar je lijf. Stop dus met saboteren door middel van slopende trainingen.
Blijf onder controle bij je arts
Laat regelmatig je bloedwaarden door een arts controleren, zeker op de momenten dat je je niet zo lekker voelt. Vertrouw alleen jezelf en je intuïtie. Jij kent je lichaam tenslotte het beste, en laat je niet afwimpelen als je denkt dat er iets niet in orde is.
Tenslotte, wees een beetje aardig voor jezelf. Denk niet dat je lui bent of geen wilskracht hebt. En vergelijk jezelf al helemaal niet met een ander. Je lichaam doet z’n best, het gaat alleen wat trager allemaal. Hoewel het je leven beïnvloedt, en het niet altijd even makkelijk zal zijn, ben jij niet de trage schildklier. Helaas geen spannende cliffhanger, maar wel ons beste advies voor jou.
Schildklierbalans op maat: Voeding en begeleiding voor een actief leven
Schildklierbalans op maat: Voeding en begeleiding voor een actief leven
Als je merkt dat je je moe voelt, moeite hebt met concentreren, of last hebt van andere symptomen zoals haaruitval of gewichtstoename, kan een trage schildklier de oorzaak zijn. Gelukkig hoef je niet in een sleur vast te zitten. Het juiste advies kan je helpen om je energie terug te krijgen en je algehele welzijn te verbeteren.
Een trage schildklier kan vaak over het hoofd worden gezien, maar met de juiste aanpak kun je de regie over je gezondheid weer in handen nemen. Of het nu gaat om medicatie, voeding of leefstijlaanpassingen, het combineren van een passend plan is de sleutel. Een vrouwelijke personal trainer met kennis van voeding en hormonale balans kan je niet alleen helpen met het opstellen van een dieet dat je schildklier ondersteunt, maar ook met een bewegingsplan dat je energie geeft zonder je uit te putten.
Ons team heeft experts in huis die je kunnen helpen een gepersonaliseerd plan te ontwikkelen. Van voeding met belangrijke voedingsstoffen zoals jodium, selenium, en zink tot aan rustige, herstellende oefeningen: we ondersteunen je op de juiste manier. Deel bij je aanmelding waar je behoeften liggen, zodat we je kunnen matchen met de juiste specialist in ons team die het beste bij je situatie past.
Kies voor een plan dat jouw schildklier ondersteunt en werk aan een gezondere versie van jezelf. Neem contact met ons op en start vandaag nog met de juiste begeleiding!