Gezond eten tijdens thuiswerken

Gezond eten tijdens het thuiswerken. 4 Tips!

Hoe kunnen we gezond blijven eten, drinken en bewegen terwijl we thuiswerken? Voor velen is dit nu een grote uitdaging. Hoogstwaarschijnlijk heb je nu thuis meer lekkers binnen handbereik liggen dan dat er bij jou op kantoor lag. Daarnaast is je structuur nu anders. Zo word je gemakkelijk afgeleid door je kinderen, de piep van de was- of afwasmachine of anders wel door de deurbel, het geblaf van je hond of de huistelefoon. Dit levert vaak frustraties en stress op. Naast eventuele zorgen en gevoelens van onzekerheid en angst rondom het coronavirus, kan eten als een troost of tijdelijke oplossing gezien worden.

Omdat gezond eten toch echt belangrijk is voor onze fysieke en mentale gezondheid (zoals onze weerstand, energieniveau, slaap, gewicht en mindset), heb ik enkele tips voor je op een rij gezet zodat je hopelijk iets makkelijker gezond kunt blijven eten tijdens het thuiswerken. De blog over meer bewegen tijdens thuiswerken, vind je hier.

Tip 1 : Houd je gebruikelijke eetpatroon aan

 • At je voorheen 5 keer op een dag? Blijf dit nu dan ook doen. At je altijd havermout of kwark als ontbijt? Kies dit dan nu ook als je gaat ontbijten.
 • Eet gezonde tussendoortjes. Rond een uur of 10 of drie uur s’middags krijgen de meeste mensen zin om te gaan snaaien. Zorg ervoor dat je die trek voor bent door gezonde tussendoortjes te eten en daarnaast gezonde hoofdmaaltijden te eten die voldoende verzadigen.
 • Veel mensen die thuis werken vinden het fijn om structuur te hebben in de dag. Zo vinden ze het prettig wanneer ze op vaste tijden eten. Het biedt rust en overzicht en ze grijpen tussendoor minder snel naar ongezonde snacks omdat ze verzadigd zijn. 
 • Neem de tijd voor het eetmoment. Ga even apart van je computer zitten als je gaat eten. Eet bewust en kauw rustig. Dit is veel beter voor je vertering dan dat je het tussen het werken door zou eten. Uit onderzoek is gebleken dat we veel meer eten wanneer we afgeleid zijn tijdens het eten. En dan niet alleen tíjdens het eten, maar ook erna.

Tip 2 : Eet gezonde voeding.

Misschien voor de hand liggend, maar hij hoort tussen het rijtje; wil je niet aankomen of gezond en fit blijven, maak dan gezonde keuzes rondom je voeding en varieer. Je lichaam heeft juist nu de gezonde voedingsstoffen en voldoende energie hard nodig. Even in een notendop;

 • Eet voldoende groente en fruit en niet teveel brood.
 • Laat zoveel mogelijk voeding staan die snelle koolhydraten, transvetten of geoxideerde vetten bevatten.
 • Kies onbewerkte voeding en varieer.
 • Drink niet teveel dranken waar cafeïne, alcohol, zoetstoffen of suiker in zit, maar drink voldoende water of kruidenthee, verspreid over de dag. 

Tip 2 : Luister naar je lichaam.

Zit je nu sneller vol dan anders? Stop dan eerder met eten. De kans is groot dat je verbranding nu veel lager ligt dan toen je nog werkte op de werkvloer. Daardoor vermindert ook je energiebehoefte. Luister dan ook goed naar je lichaam en stop zodra je verzadigd bent. En eet niet door uit gewoonte of uit verveling. Je kunt jezelf op dat moment de vraag stellen ‘heb ik hoofd- of buikhonger?’. Je gewicht is hierbij een goede graadmeter (tenzij je veel sport, dan kan het zijn dat je spiermassa is toegenomen). Zodra je kleding te strak gaat zitten, is het goed om je voedingspatroon onder de loep te nemen en te kijken naar mogelijke veranderingen hierin.

Krijg je trek? Drink dan eerst eens 2 glazen water of een grote mok thee. Je kunt namelijk een hongergevoel krijgen terwijl je dorst hebt. En water vult de maag, waardoor je minder snel verleid wordt door lekkernij uit je keukenkastjes. 

Tip 3 : Verleidingen.

Vaak begint het bij de boodschappen; als je snoepgoed in huis haalt, gaat het op. Dus wil je gezond blijven eten tijdens het thuiswerken, haal dan vooral geen of anders weinig koolhydraatrijke en vetrijke snacks in huis. En zet gezonde tussendoortjes in het zicht, in plaats van de koekjestrommel of snoeppot. Wat je kunt neerzetten? Denk bijvoorbeeld aan een fruitschaal, een kommetje met cherry tomaatjes of een pot met verschillende ongebrande, ongezouten noten. 

Tip 4 : Waarom wil je gezond blijven eten tijdens het thuiswerken?

Wat is voor jou het doel om gezond te willen blijven eten tijdens het thuiswerken? Wil je afvallen? Wil je meer energie krijgen? Of misschien is dit het moment voor je om te werken aan het versterken van je immuniteit? Wat je doel ook is, houd het voor ogen. Kijk hierbij altijd naar mogelijkheden en bedenk je op een lastig moment waarom je het wél wilt doen in plaats van dat je redenen bedenkt waarom het je niet zou lukken. Alles is mindset. Stel jezelf de vragen. Hierbij de belangrijkste gezondheidsvoordelen van gezond eten;

 • Wanneer je gezond eet, heb je minder kans op het krijgen van bepaalde ziektes (diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker).
 • Door gezond te eten, versterk je je immuunsysteem en heb je minder kans op ontstekingen.
 • Gezond eten verhoogd je energieniveau.
 • Door gezonde voeding krijg je een betere belastbaarheid en presteer je beter op zowel persoonlijk als zakelijk vlak.
 • Wanneer je gezonder gaat eten, verlies je vet en val je af.
 • Doordat je gezond eet, ervaar je minder stress.
 • Gezonde voeding heeft een goede invloed op je slaap en mindset.
Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam.
Let's do it Personal training.

Begeleiding nodig?

LET’S DO IT verzorgt Personal training aan huis of buiten speciaal voor vrouwen door vrouwen. Wij zijn het zusje van YourHealth Personal training. Vanaf 2007 verzorgen zij als één van de eersten Personal training op gewenste locatie, door bijna heel Nederland.

 • Het team van LET’S DO IT bestaat uit zo’n 30 vrouwelijke Personal trainers. Wij helpen vrouwen door bijna heel Nederland aan een strak, fit en gezond lichaam door middel van Personal training, coaching en een voedingsadvies.
 • LET’S DO IT treft maatregelen rondom het coronavirus, die in overleg met het RIVM zijn opgesteld.
 • Onze klanten vinden het juíst fijn om onder deze omstandigheden te blijven trainen. Zo horen wij van hen terug dat ze het prettig vinden om te kunnen blijven werken aan een gezond, sterk lichaam, ze vinden het fijn om er even uit te zijn en hun hoofd leeg te maken en ze ervaren voldoening omdat ze progressie blijven boeken.
 • Wil jij dat ook? Neem contact met ons voor meer informatie of voor het maken van een gratis intakegesprek.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email